Εκ νέου συζητήσεις για πυρηνικά του Ιράν

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν την Δευτέρα (16/3), στο πλαίσιο των συζητήσεων του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και του ιρανού ομόλογού του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στη Λωζάνη.

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανός ΥΠΕΞ μετέβη στην Ελβετία από το Κάιρο, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας. Η συνάντηση του Κέρι με τον ιρανό ομόλογό του ήταν προγραμματισμένη αρχικά για το βράδυ της Κυριακής (15/3).

Να σημειωθεί πως επιδιώκεται έως  τα τέλη Μαρτίου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των έξι ισχυρότερων χωρών του πλανήτη.

Οι δύο Υπουργοί δεν προέβησαν σε δηλώσεις πριν την έναρξη των συνομιλιών τους. Επιθυμία της Ουάσιγκτον είναι να διαβεβαιώσει η Τεχεράνη πως δεν θα δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, ώστε η Δύση να ελαττώσει, αν όχι να άρει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Βρετανίας, της Γερμανίας της Γαλλίας καθώς και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν αλλά έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να καλύψουμε”.