Politico: Το ΝΑΤΟ βρισκεται σε επαγρύπνηση για ολοσχερή κυβερνοπόλεμο

Σχεδόν 1.000 επαγγελματίες του κυβερνοχώρου από 40 χώρες συμμετείχαν στη μεγάλη άσκηση που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία.

Μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία και τις ρωσικές επιθέσεις από τη Μόσχα σε κρίσιμες υποδομές και δίκτυα, η ανησυχία στην βορειοτλαντική συμμαχία εντείνεται προκειμένου οι χώρες μέλη του οργανισμού να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο κυβερνοπολέμου και να πριοφυλάξουν τις υποδομές τους.
Σύμφωνα με το Politico που δημοσιεύει ένα εκτενές δημοσίευμα για το ενδεχόμενο ενός κυβερνοπολέμου, περίπου 150 στελέχη του ΝΑΤΟ με ειδίκευση τον κυβερνοχώροσυγκεντρώθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίαςαυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν και να οργανώσουν την νατοική αντίδραση σε πιθανές ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Το σενάριο αυτό δεν είναι απίθανο καθώς το Κίεβο εκτός από τις πυραυλικές επιθέσεις καλείται καθημερινά να αμυνθεί στις συνεχείς προσπάθειες Ρώσων χάκερ να παραβιάσουν κρίσιμες υποδομές της.

«Είναι προφανές ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπέρντ Χάνσεν, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.

Ο κόσμος δεν έχει βιώσει ποτέ έναν ολοκληρωτικό κυβερνοπόλεμο στον οποίο οι κυβερνοεπιθέσεις χρησιμοποιούνται με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα όπως τα φυσικά πλήγματα – όπως η διακοπή κρίσιμων υπηρεσιών όπως η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση και η παρεμπόδιση της αποκατάστασής τους. Η κατάσταση στην Ουκρανία, ωστόσο, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.