Κίνα: Λογοκρισία «έκτακτης ανάγκης», καταστολή στα social media μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις

Νέο μπαράζ καταστολής και ελέγχου των χρηστών του διαδικτύου στην Κίνα ξεκίνησαν οι κινέζικες αρχές μετά από τις πρωτοφανείς διαμαρτυρίες που σάρωσαν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Συμφωνα με οδηγίες που διέρρευσαν οι «αρμόδιοι ελεγκτές του διαδικτύου» έχουν εντολή να εμποδίσουν τη χρήση των VPN και να σταματήσουν όσους προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε social media που απαγορεύονται στην Κίνα.

Σύμφωνα με έναν λογαριασμό στο Twitter όπου διαδίδονται πληροφορίες σχετικά με τις διαμαρτυρίες στην Κίνα, οι αρχές της Κίνας ανησυχούν καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες προσπαθούν να παρακάμψουν το λεγόμενο «τείχος προστασίας του διαδικτύου» της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα αρκετοί χρήστες χρησιμοποιώντας VPN προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κινέζικες ειδήσεις από δίκτυα που απαγορεύονται στην Κίνα.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τη «Διοίκηση του κυβερνοχώρου της Κίνας», οι αντιδράσεις ενεργοποίησαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιπέδου Ι.

Στην ανακοίνωση οι διαχειριστές καλούνται να αντιμετωπίσουν και να αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις αναζητήσεις εκτός σύνδεσης (σ.σ. όσες γίνονται με VPN).

Υπενθυμίζεται πως πολλοί χρήστες του διαδικτύου μετά τις διαδηλώσεις που έγιναν, αποφάσισαν να εναντιωθούν στην λογοκρισία και προσπάθησαν να διαδώσουν τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν, παίζοντας έτσι -σύμφωνα με το Reuters- ένα «υψηλής τεχνολογίας παιχνίδι γάτας και ποντικιού με την αστυνομία».

Έτσι παρά την ψηφιακή απομόνωση της χώρας, βίντεο και φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις ανέβηκαν στον έντονα λογοκριμένο κυβερνοχώρο της Κίνας με τους ακτιβιστές να σώζουν το υλικό σε πλατφόρμες του εξωτερικού προτού αυτό διαγραφεί από τα αρμόδια όργανα.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το υλικό από τις διαδηλώσεις διαγράφηκε γρήγορα από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη συνέχεια αναρτήθηκε σε Twitter και Instagram, που είναι αποκλεισμένα στην Κίνα.

Όπως αναφέρει η Guardian, ορισμένοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απενεργοποιήθηκαν, αφού οι ίδιοι μοιράστηκαν ένα τραγούδι με τίτλο «δυστυχώς δεν είσαι εσύ» καθώς αναφερόταν εμμέσως στον Σι Τζινπίνγκ.