Καταλαμβάνει εδάφη στο Ντονέτσκ ο ρωσικός στρατός αλλά με σοβαρές απώλειες

Αντίδραση των ρωσικών δυνάμεων παρατηρείται στο μέτωπο του πολέμου.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές γύρω από το Μπακχμούτ στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ υφίστανται σοβαρές απώλειες, παρόλο που καταλαμβάνουν κάποια εδάφη, ειδικά στα νότια της πόλης.

Ορισμένα βίντεο από ουκρανικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνουν ρωσικά στρατεύματα σε χαρακώματα να γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων από τα drones. Άλλα βίντεο δείχνουν σορούς Ρώσων στρατιωτών στην ύπαιθρο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην περιοχή γύρω από το Μπακχμούτ εδώ και μήνες, ενώ πρόσφατα έστειλαν στην πρώτη γραμμή, νέες, αλλά λιγότερο έμπειρες μονάδες.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την ομάδα Βάγκνερ- φαίνεται να έχουν σημειώσει σταδιακή πρόοδο, λαμβάνοντας μια σειρά από μικρά χωριά στα νότια της πόλης. Την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι, «ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών των ρωσικών στρατευμάτων, ο οικισμός Kurdiumivka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ απελευθερώθηκε πλήρως από τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Άμυνας είχε προαναγγείλει την κατάληψη τριών άλλων οικισμών, πρόκειται βέβαια για μικρά χωριά.

«Έως 13.000 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί»

Έως 13.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Κιέβου.

Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι από 10.000 έως 13.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Τον Ιούνιο, ανέφερε πως περίπου 100 έως 200 Ουκρανοί στρατιώτες έχαναν τη ζωής τους καθημερινά.

Μιλώντας στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 24, ο κ. Ποντολιάκ είπε ότι το Κίεβο «μιλάει ανοιχτά για τον αριθμό των νεκρών».

«Έχουμε επίσημες αξιολογήσεις από το Γενικό Επιτελείο, επίσημες αξιολογήσεις από τον ανώτατο διοικητή (σ.σ. Ζελένσκι) και κυμαίνονται από 10.000 έως 12.500-13.000 νεκρούς», είπε.

Τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ,, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, δήλωσε ότι περίπου 100.000 Ρώσοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματίστηκαν από την έναρξη του πολέμου.

Σε ομιλία μέσω βίντεο την Τετάρτη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επίσης είπε ότι 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε αργότερα ότι επρόκειτο για λάθος και ο αριθμός αναφέρεται σε όσους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.