Οι Ρεπουμπλικάνοι μιλούν για εκτεταμένη νοθεία στην Αριζόνα - Μεγάλη πόλωση στο εσωτερικό των ΗΠΑ

Την ώρα που οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι στην πολυπληθέστερη κομητεία της Αριζόνα συνεδρίαζαν για να εγκρίνουν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών χθες, στην αίθουσα ακούγονταν χαρακτηρισμοί όπως «προδότες» ενώ τους έλεγαν πως ο χειρισμός της ψηφοφορίας δικαιολογεί μια «βίαιη επανάσταση».

Κλήθηκαν μέχρι και βοηθοί του σερίφη για να επιβάλουν την τάξη, σε αυτό που συνηθίζεται να είναι μια βαρετή διαδικαστική κίνηση.

Περίπου 320 χιλιόμετρα μακριά, το διοικητικό συμβούλιο της μικρής κομητείας Κοτσίζ, ένα συντηρητικό προπύργιο στη νοτιοανατολική Αριζόνα, ψήφισε με ψήφους 2-1 να καθυστερήσει την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων, περιφρονώντας την προθεσμία που ορίζει ο πολιτειακός νόμος και ενδεχομένως θέτοντας σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα της πολιτείας για την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Στην απέναντι γωνία της πολιτείας, οι ηγέτες μιας άλλης κομητείας που ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σκέφτηκαν να πράξουν το ίδιο και ζήτησαν αναβολή μέχρι το απόγευμα για να εξετάσουν τις επιλογές τους, αλλά τελικά ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης των αποτελεσμάτων.

Επιμένουν για κλοπή των εκλογών οι Ρεπουμπλικανοί

Στην Αριζόνα, όπου τα προβλήματα με το μελάνι των εκτυπωτών ψηφοδελτίων στο ένα τρίτο περίπου των εκλογικών κέντρων της περιοχής του Φοίνιξ τροφοδότησαν τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για κλοπή των εκλογών, τα χθεσινά γεγονότα έδειξαν το βάθος της δυσπιστίας προς την εκλογική διοίκηση στην πολιτεία, καθώς και την προθυμία των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων και εκλεγμένων αξιωματούχων να επικυρώσουν – ακόμη και να υποδαυλίσουν – αυτή τη δυσπιστία.

Η χθεσινή συνεδρίαση στη Μαρικόπα της Αριζόνα

Οι τελευταίες εκλογές ενέτειναν τον σκεπτικισμό για τη δημοκρατική διαδικασία στην Αριζόνα, που αποτελεί ήδη εστία του εκλογικού αρνητισμού που υποδαυλίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επί σειρά ετών και διατηρήθηκε από τους υποστηρικτές του. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ψηφοφόροι επέλεξαν τους Δημοκρατικούς έναντι των Ρεπουμπλικάνων στις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις- η κούρσα για τον Γενικό Εισαγγελέα, στην οποία ο Δημοκρατικός προηγήθηκε με 510 ψήφους σε σύνολο περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων ψήφων, οδηγήθηκε σε αυτόματη επανακαταμέτρηση.

Σύμφωνα με τον νόμο της Αριζόνα, χθες ήταν η προθεσμία για όλες τις κομητείες να ολοκληρώσουν μια διαδικασία γνωστή ως διασταύρωση των εκλογών – και οι Ρεπουμπλικάνοι ακτιβιστές πίεσαν τους επικεφαλής των κομητειών να μην το πράξουν.

 

Μια μικρή κομητεία της Αριζόνα αρνείται να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα

Σε 14 από τις 15 κομητείες της Αριζόνα, οι κορυφαίοι ηγέτες ακολούθησαν το νόμο και ενέκριναν τα αποτελέσματα των εκλογών. Εξαίρεση αποτέλεσε η κομητεία Κοτσίζ, όπου το συμβούλιο των εποπτών βρίσκεται τώρα σε δικαστική διαμάχη με την πολιτεία. Δεν υπάρχει προηγούμενο για την αβεβαιότητα που προκύπτει για τη διαδικασία της πολιτείας να οριστικοποιήσει τα αποτελέσματα και να διασφαλίσει ότι οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα τοποθετηθούν τον Ιανουάριο.

«Παραβιάσαμε τον νόμο, καθώς δεν πιστοποιήσαμε, όπως απαιτείται από το καταστατικό της Αριζόνα, τις εκλογές μέχρι τις 28 Νοεμβρίου», δήλωσε η Αν Ίνγκλις, η μοναδική Δημοκρατική επόπτρια στην κομητεία Κοτσίζ, η οποία διαφώνησε με την ψηφοφορία για την αναβολή της εξέτασης της πιστοποίησης μέχρι την Παρασκευή. Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι επόπτες αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ο δικηγόρος της κομητείας επίσης δεν απάντησε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες στην κομητεία Μοχάβε, που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της πολιτείας, σκέφτηκαν να κάνουν το ίδιο, αλλά τελικά ακολούθησαν το νόμο, έστω και απρόθυμα.

«Ψηφίζω ναι υπό πίεση», δήλωσε ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Ρον Γκουλντ. «Έμαθα σήμερα ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να ψηφίσω ‘ναι’, αλλιώς θα συλληφθώ και θα κατηγορηθώ για κακούργημα» πρόσθεσε.

Χωρίς προηγούμενο

Η απόφαση της κομητείας Κοτσίζ να παραβιάσει την προθεσμία πιστοποίησης προκάλεσε την ίδια ημέρα μήνυση από την υπουργό Εξωτερικών της Αριζόνα Κέιτι Χομπς, η οποία προβλεπόταν να κερδίσει την κούρσα της για την εκλογή κυβερνήτη. Το γραφείο της σχεδίαζε να ζητήσει από δικαστήριο να υποχρεώσει την εν λόγω κομητεία να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα των εκλογών. Εάν η κομητεία αρνηθεί να το πράξει, θέτει υπό αμφισβήτηση τις ψήφους δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και ενδεχομένως τις προβλεπόμενες νίκες των Ρεπουμπλικάνων σε μια έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και στην πολιτειακή κούρσα για τον επιθεωρητή των σχολείων.

Οι αξιωματούχοι της Αριζόνα είχαν προγραμματίσει να πιστοποιήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της πολιτείας στις 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την πολιτειακή νομοθεσία, μπορούν να αναβάλουν την πιστοποίηση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, δήλωσαν οι δικηγόροι. Εάν η κομητεία Κοτσίζ συνεχίσει να μην πιστοποιεί τα αποτελέσματα, δεν είναι σαφές πώς οι ψήφοι που καταγράφηκαν εκεί θα συνυπολογιστούν στην καταμέτρηση της πολιτείας.