Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβόλησε αφροαμερικανό στο κεφάλι - Βίντεο ντοκουμέντο

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την αστυνομία της Λουιζιάνα βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί ο θάνατος από πυροβολισμό στο κεφάλι ενός 45χρονου Αφροαμερικανού μετά από καβγά που είχε με αστυνομικό κατά τη διάρκεια έλεγχου.

Στο βίντεο καταγράφεται η συμπλοκή τόσο από την κάμερα στο περιπολικό του αστυνομικού όσο και από την κάμερα στη στολή του.

Όπως φαίνεται στα πλάνα ο 45χρονος Ντέρικ Κίτλινγκ συνεπλάκη με τον αστυφύλακα Ρόντνεϊ Άντερσον με αποτέλεσμα να βρεθούν και οι δυο στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο αστυνομικός φαίνεται να ρίχνει με taser στον 45χρονο, χωρίς, όμως, να καταφέρνει να τον ακινητοποιήσει. Έτσι κάποια στιγμή και αφού ο 45χρονος είχε πάρει το taser στα χέρια του, ο αστυνομικός άρπαξε το όπλο του και πυροβόλησε τον Κίτλινγκ στο κεφάλι.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο του 45χρονου ξεκίνησε το μεσημέρι της 6ης Νοεμβρίου όταν τον σταμάτησαν για παραβίαση της σκίασης του παραθύρου του και για πειραγμένη εξάτμιση.

Σε κανένα σημείο του βίντεο δεν φαίνεται ο αστυνόμος Άντερσον να εξηγεί στον 45χρονο γιατί τον σταμάτησε για έλεγχο με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας που παρουσίασε το βίντεο να δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιος αν ο συνάδελφός του ακολούθησε τις πολιτικές και τα πρωτόκολλα που προβλέπονται.

Ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ που ανέλαβε την υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας του 45χρονου είπε ότι ο θάνατος αυτός θα μπορούσε να είχε πλήρως αποφευχθεί

«Αστυνομικοί που ενεργούν χωρίς να υπολογίζουν τις θανατηφόρες συνέπειες από την χρήση της δύναμής τους δεν θα πρέπει να υπηρετούν» είπε ο δικηγόρος ο οποίος συμμετείχε και στις υποθέσεις του Τζορτζ Φλόιντ και της Μπριόνα Τέιλορ.

Σημειώνεται ότι ο αστυφύλακας Άντερσον έχει τεθεί σε υποχρεωτική άδεια ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα από τις αρχές της Λουιζιάνα.