Εξομολόγηση πρώην ομήρου των ISIS

Ο Ισπανός δημοσιογράφος της El Mundo, Χαβιέ Εσπινόζα, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στους Sunday Times του Λονδίνου τους τραγικούς έξι μήνες της αιχμαλωσίας του από τους τζιχαντιστές.

Ο Εσπινόζα πιάστηκε αιχμάλωτος από τους πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους την περίοδο που κάλυπτε τα γεγονότα μεταξύ των επαναστατών και των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, το 2013. Αφού βίωσε έξι μήνες την κόλαση του Ισλαμικού Κράτους, αφέθηκε ελεύθερος πέρσι τον Μάρτιο, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης της Ισπανίας με τους εξτρεμιστές.

Ένα χρόνο από την απελευθέρωσή του και έχοντας πια μπει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αποκαλύπτει τις ανατριχιαστικές στιγμές που πέρασε δίπλα στον Τζιχαντιστή Τζον.

Πιο συγκεκριμένα, ο Εσπινόζα επαναφέρει στη μνήμη του τα λόγια του τζιχαντιστή Τζον: «Χάιδευε τον λαιμό μου με τη λεπίδα και μου έλεγε: Το αισθάνεσαι. Κρύο, ε; Μπορείς να φανταστείς τον πόνο όταν θα κόβει τον λαιμό σου; Αφάνταστος πόνος… Το πρώτο χτύπημα θα κόψει τις φλέβες σου. Το αίμα θα αναμειχθεί με το σάλιο σου…».

Ο δημοσιογράφος περιγράφει το ψυχολογικό και σωματικό βασανιστήριο που υπέστη και ο ίδιος, καθώς και οι άλλοι κρατούμενοι. Ο «Τζιχαντιστής Τζον», κατά κόσμον Μοχάμεντ Εμουάζι, δημιουργούσε πάντα ένα κλίμα φόβου με εικονικούς αποκεφαλισμούς καθώς και με ένα παλιό σπαθί, μεσαιωνικού τύπου, μήκους σχεδόν ενός μέτρου, με ασημένια λαβή, το οποίο είχε πάντα μαζί του. «Όταν τελείωνε με το σπαθί, έβγαζε το πιστόλι του, ένα Glock. Το έβαζε και αυτό στο κεφάλι μου και τραβούσε τη σκανδάλη τρεις φορές. Αυτές ήταν οι λεγόμενες εικονικές εκτελέσεις, Ούτε όμως και αυτός ο φρικιαστικός εκφοβισμός τούς ικανοποιούσε», τονίζει ο Εσπινόζα.

Ενώ συνήθως η απελευθέρωση ομήρων γινόταν με ανταλλαγή αιχμαλώτων, έγινε γνωστό πως η Ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό στους αιμοδιψείς πολεμιστές του ISIS, ώστε να πάρει πίσω τον Ισπανό δημοσιογράφο.