Ζελένσκι: Οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται προστασία από ρωσικές δολιοφθορές

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εγγυηθούν την προστασία των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας από ρωσικές δολιοφθορές, μια ημέρα αφότου ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, τον οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, συγκλονίστηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς.

«Όλα τα κράτη μας ενδιαφέρονται να μην έχουμε κανένα επικίνδυνο επεισόδιο στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις», είπε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

«Όλοι χρειαζόμαστε εγγυημένη προστασία από ρωσικές δολιοφθορές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.

Ο ελεγχόμενος από τη Ρωσία πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία βομβαρδίστηκε το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο σοβαρού ατυχήματος μόλις 500 χιλιόμετρα από το Τσερνόμπιλ, τον τόπο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής παγκοσμίως το 1986.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται διαρκώς για επιθέσεις στην περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός. Το Reuters δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές ποια πλευρά ήταν υπεύθυνη για τους βομβαρδισμούς του Σαββατοκύριακου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), δήλωσε ότι τέτοιες επιθέσεις ενέχουν κίνδυνο μεγάλης καταστροφής. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι κατήγγειλε χθες, Κυριακή, τα «σκόπιμα και στοχευμένα» πυρά εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, ζητώντας «να σταματήσει αυτή η τρέλα».

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο βομβαρδισμός της Ζαπορίζια θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες της ότι ευθύνονται οι ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας για μια, όπως είπε, «πολιτική γενοκτονίας» καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ζωτικής σημασίας αστικές υποδομές. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους στην Ουκρανία, αλλά παραδέχεται ότι έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία πληγμάτων εναντίον υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων υποδομών.