Πιθανόν με την ανοχή της Ρωσίας η τουρκική επίθεση στη Συρία

Μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκία πραγματοποίησαν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής αεροπορικά πλήγματα εναντίον βάσεων Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, βομβαρδίζοντας 89 στόχους.

Η πολύνεκρες επιθέσεις (πάνω από 30 νεκροί) έγιναν ως  αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων πριν από μία εβδομάδα.

Προκαλεί ερωτηματικά πάντως το σύντομο χρονικό διάστημα από την αφορμή στα αντίποινα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το χτύπημα να ήταν σχεδιασμένο από πριν και υλοποιήθηκε μόλις βρέθηκε μια πραγματική αφορμή. Με δεδομένη και την περίπλοκη κατάσταση στη βόρεια Συρία, η ενέργεια της Άγκυρας θα πρέπει να είχε το πράσινο φως -ή έστω την ανοχή- και της Μόσχας.

Το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι η Ρωσία «άνοιξε» για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εναέριο χώρο της Συρίας τον οποίο ελέγχει η ίδια, κάτι που είχε χρόνια να συμβεί.

Στον βαθμό που ισχύει η πληροφορία (άλλες πηγές τη διαψεύδουν) είναι ενδεικτική, της εξαιρετικά καλής συνεννόησης που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές, με Ερντογάν και Πούτιν να έχουν συχνές επαφές.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική πλευρά δημοσίευσε και βίντεο από τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας δίνει το τελικό «OK» για να γίνουν οι επιθέσεις.