Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Κομπάνι της Συρίας με 18 νεκρούς

Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε χθες τα μεσάνυχτα, κατά την οποία τουλάχιστον 12 κυβερνητικοί στρατιώτες και Κούρδοι μαχητές στο Κομπάνι σκοτώθηκαν.

Μιλώντας για μια πολύ καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, παρών στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μάλιστα έδωσε την εντολή για την έναρξη της επιχείρησης.

Το τουρκικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση έγινε στη βάση των δικαιωμάτων αυτοάμυνας που απορρέουν από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εξάλειψη τρομοκρατικών επιθέσεων από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Στόχος, όπως τονίζει η Άγκυρα, είναι η διασφάλιση των συνόρων και η εξάλειψη της τρομοκρατίας στην πηγή της.

«Ολοκληρώσατε επιτυχώς την επιχείρηση. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», είπε ο Ακάρ στους πιλότους μέσω ασυρμάτου μετά τη λήξη των βομβαρδισμών και την επιστροφή των αεροπλάνων στις βάσεις τους, προσθέτοντας ότι νιώθει υπερήφανος γι’ αυτούς και εκφράζει τα συγχαρητήριά του.

«Στόχος μας είναι η ασφάλεια των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας και των συνόρων μας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε προδοτική επίθεση στη χώρα μας», επισήμανε ο Ακάρ.

Η επιχείρηση, ανέφερε, πως ήταν καλά σχεδιασμένη για να αποφευχθεί η απώλεια αμάχων.

«Καταφύγια, αποθήκες τρομοκρατών, σπήλαια, σήραγγες καταστράφηκαν με μεγάλη επιτυχία. Τους παρακολουθήσαμε στενά. Τα κεντρικά γραφεία της τρομοκρατικής οργάνωσης χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν με απευθείας χτυπήματα. Μόνον τρομοκράτες και δομές που ανήκαν σε τρομοκράτες καταστράφηκαν», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τουρκίας να σώσει τη χώρα και το έθνος από την τρομοκρατία.

Κουρδικές δυνάμεις μίλησαν για «αεροπορικούς βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού» κυρίως στην πόλη Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία, και σε δυο χωριά. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 12 νεκρούς, μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και έξι Σύρους στρατιώτες.

Συνολικά καταγράφηκαν πάνω από 20 πλήγματα του τουρκικού στρατού.