Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα - Κατέπεσε στην ιαπωνική ΑΟΖ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ιαπωνίας.

Νέο επεισόδιο της σειράς οπλικών δοκιμών-ρεκόρ των τελευταίων εβδομάδων, την ώρα που η Σεούλ, το Τόκιο και η Ουάσινγκτον λένε πως επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου από την Πιονγκγιάνγκ, η πρώτη από το 2017.

Το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας «εντόπισε βαλλιστικό πύραυλο που εκτιμάται πως ήταν μεγάλου βεληνεκούς» κι εκτοξεύθηκε «περί τις 10:15» (τοπική ώρα/03:15 ώρα Ελλάδας) από την περιοχή Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ «προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας», ή θάλασσας της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο ανακοίνωσε πως ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων και ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να τον καταστρέψουν εν πτήσει. Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα δήλωσε πως έφθασε σε μέγιστο ύψος 6.000 χιλιομέτρων, από το οποίο συνάγεται πως επρόκειτο για «βαλλιστικό πύραυλο κλάσης ICBM», αν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες «τελούν υπό ανάλυση».

«Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέπεσε μέσα στην ΑΟΖ μας, δυτικά της Χοκάιντο», της μεγάλης νήσου στο βόρειο τμήμα του ιαπωνικού αρχιπελάγους, τόνισε από την πλευρά του ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βορειοκορεατικός πύραυλος καταλήγει στην ιαπωνική ΑΟΖ, τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται ως και 200 ναυτικά μίλια (370 χλμ.) από τις ακτές μιας χώρας, ανάμεσα στα εθνικά και στα διεθνή ύδατα.

«Ασφαλώς υποβάλαμε σθεναρή διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα, που επαναλαμβάνει τις προκλήσεις της με συχνότητα άνευ προηγουμένου», τόνισε ο Κισίντα.

Από την πλευρά του ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ είπε πως θα καταβάλει προσπάθεια να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στη νέα πυραυλική δοκιμή μετά τη συνάντησή του με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Την 3η Νοεμβρίου, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη εκτοξεύσει ICBM, όμως η δοκιμή εκείνη είχε αποτύχει, σύμφωνα με τη Σεούλ και το Τόκιο. Η Πιονγκγιάνγκ έσπασε το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017 στις δοκιμές τέτοιων όπλων μεγάλου βεληνεκούς τον Μάρτιο.

Πρόκειται για τη δεύτερη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή σε ισάριθμες ημέρες. Μερικές ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διεμήνυε πως θα αντιδράσει «άγρια» στην ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Σεούλ, το Τόκιο και την Ουάσιγκτον.