Στόλτενμπεργκ: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει με διαπραγματεύσεις»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, παραχώρησε δηλώσεις στο BBC σχετικά με  την πτώση του πυραύλου στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.

Μεταξύ άλλων ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως «οι πόλεμοι είναι επικίνδυνοι, συμβαίνουν λάθη».

Ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η έρευνα συνεχίζεται, ενώ υπογράμμισε ότι το Κίεβο έχει κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Την ίδια στιγμή, διεμήνυσε ότι η συμμαχία προετοιμάζεται για μελλοντικές κινήσεις κλιμάκωσης που μπορεί να προκληθούν από ατυχήματα, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν ειδικοί κώδικες επικοινωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, όπως και ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα.

«Προετοιμαζόμαστε για τέτοια περιστατικά εδώ και χρόνια στο ΝΑΤΟ και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι όταν συμβαίνει κάτι ανάλογο στη διάρκεια πολέμου δεν θα τεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου. Αυτό διασφαλίστηκε εχθές καθώς αντιδράσαμε με ψυχραιμία», είπε.

Όσον αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, ο Στόλτενμπερκ τόνισε ότι η συμμαχία εξακολουθεί να υποστηρίζει το Κίεβο, ενώ εστίασε και στη συνέχιση της αποστολής στρατιωτικού υλικού.

«Η Ουκρανία θα έχει τον τελευταίο λόγο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι παρακολουθούμε έναν πόλεμο επιθετικότητας, στον οποίο η Ρωσία έχει εισβάλλει σε άλλο κράτος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Όλοι θέλουμε ειρήνη και μια λύση που θα προκύψει μέσα από συνομιλίες. Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν η Ρωσία και ο Πούτιν σταματήσουν τον πόλεμο, τότε και η Ουκρανία θα σταματήσει και θα υπάρξει ειρήνη. Εάν ο πρόεδρος Ζελένσκι και οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν, τότε η Ουκρανία θα πάψει να είναι ανεξάρτητο κράτος. Ο πόλεμος θα λήξει με τις διαπραγματεύσεις», είπε στο τέλος ο Γενς Στόλτενμπεργκ.