Χωρίς ρεύμα το μισό Κίεβο - Για νέες επιθέσεις προειδοποιεί ο Ζελένσκι

Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στην Ουκρανία, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά το σημερινό μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας πλήττοντας για ακόμα μία φορά ενεργειακές υποδομές.

Από τις επιθέσεις προκλήθηκε και ο θάνατος ενός ανθρώπου στο Κίεβο.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες διεξήγαγαν μια νέα σχεδιασμένη επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρίας Κιρίλο Τιμόσενκο.

Όπως είπε, η κατάσταση στην πρωτεύουσα Κίεβο, που επλήγη από πολλούς πυραύλους, είναι «εξαιρετικά δύσκολη». «Επιβλήθηκαν ωράρια ειδικών έκτακτων διακοπών ρεύματος», πρόσθεσε.

Πολίτες σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας όπως στη Χερσώνα συλλέγουν νερό από τον ποταμό Δνείπερο φοβούμενοι πως εκτός από διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα υπάρξουν και προβλήματα στην υδροδότηση.

Η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα. «Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ και επίσης από τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως «μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones».

Χωρίς ρεύμα το μισό Κίεβο

Μετά τις ρωσικές επιθέσεις, τουλάχιστον το μισό μέρος του Κιέβου «βυθίστηκε» στο σκοτάδι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

«Λόγω μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης, κατόπιν εντολής της εθνικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo, η ενεργειακή βιομηχανία ξεκίνησε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία. Ειδικότερα, στην πρωτεύουσα. Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την εξισορρόπηση του συστήματος ισχύος και την αποφυγή ατυχημάτων στον εξοπλισμό. Τα χρονοδιαγράμματα διακοπής λειτουργίας σταθεροποίησης δεν ισχύουν επί του παρόντος! Στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον οι μισοί πελάτες είναι χωρίς ρεύμα», ανέφερε ο Κλίτσκο.

Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου «Ukrenergo», επεσήμανε ότι οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στις βόρειες και κεντρικές περιοχές και ότι πραγματοποιούνται έκτακτες διακοπές ρεύματος για «όλες τις κατηγορίες καταναλωτών» σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν επίσης ειδικές διακοπές έκτακτης ανάγκης στο Κίεβο.

Σε δήλωση της η εταιρεία Ukrenergo στο Telegram ανέφερε:

«Οι (Ρώσοι) προσπαθούν ξανά να σβήσουν τα φώτα στη χώρα. Οι ενεργειακές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια της νέας μεγάλης πυραυλικής επίθεσης. Η επίθεση είναι ακόμη σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την πλήρη έκταση της ζημιάς, υπάρχει «είσοδος» στις υποδομές μας σε όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά η πιο δύσκολη κατάσταση είναι στις βόρειες και κεντρικές περιοχές. Από την άποψη αυτή, έχουν θεσπιστεί εκεί εξ ολοκλήρου έκτακτες διακοπές σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών. Στην πόλη του Κιέβου, έχουν θεσπιστεί ειδικά προγράμματα διακοπών ρεύματος έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούμε μείνετε στο καταφύγιο και σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με όσους δεν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!».

Για νέες επιθέσεις προειδοποιεί ο Ζελένσκι

Οι περισσότεροι πολίτες συνεχίζουν να παραμένουν στα καταφύγια μετά και τις εκκλήσεις των ουκρανικών αρχών. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι είναι πιθανό η χώρα να δεχτεί νέα ρωσικά πλήγματα.

Συγκεκριμένα, σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Telegram, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι 85 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον της Ουκρανίας κι άλλοι 20 αναμενόταν να χτυπήσουν τη χώρα. Για το λόγο αυτό προειδοποίησε τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια.