Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί [βίντεο]

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ , Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μπαλί της Ινδονησίας, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Μπάιντεν και Ερντογάν συζήτησαν στη σύντομη, μη προγραμματισμένη συνάντηση, διμερή και περιφερειακά ζητήματα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

 

 

Στην κεκλεισμένων των θυρών για τους εκπροσώπους του Τύπου συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στο Apurva Kempinski μετείχαν από τουρκικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών Μεβλιούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Νουρεντίν Νεμπατί. Τα θέματα της ατζέντας της συνάντησης – ένα 24ωρο μετά την επίθεση του Τούρκου ΥΠ ΕΣ Σοϊλού κατά των ΗΠΑ και την άρνηση να δεχθεί τα συλλυπητήρια της Ουάσιγκτον για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη – θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανανέωση της ισχύος της διεθνούς συμφωνίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, το αίτημα της Αγκυρας για τα αεροσκάφη F-16 και την βομβιστική επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, την ευθύνη για την οποία η τουρκική ηγεσία ερπέρριψε στις κουρδικές οργανώσεις.

Ο Ερντογάν είχε πει νωρίτερα ότι θα συζητήσει το μακροχρόνιο αίτημα της Τουρκίας να εκδώσει η Ουάσιγκτον τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως εγκέφαλο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Η Τουρκία επιδιώκει επίσης να κερδίσει την έγκριση από τον Μπάιντεν για να υποστηρίξει ένα αίτημα για αγορά 40 νέων F-16 από τη Lockheed Martin Corp. και περίπου 80 κιτ για να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά της.