Ο Τζεφ Μπέζος θα δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της αμύθητης περιουσίας του για το κλίμα

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, ο Τζεφ Μπέζος σκοπεύει να μοιράσει σε φιλανθρωπίες το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του εν ζωή.

Στο CNN ο ιδρυτής της Amazon και τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είπε πως θα χαρίσει μέρος της περιουσίας του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη ανθρώπων, που μπορούν να ενώσουν την ανθρωπότητα έναντι των βαθέων κοινωνικών και πολιτικών διαιρέσεων.

Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία του Μπέζος ανέρχεται στα 123,9 δις. δολάρια. Τα χρήματα αυτά απέκτησε κυρίως την περασμένη δεκαετία όταν ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon ξεπέρασε ανταγωνιστές.

Η περιουσία του συρρικνώθηκε φέτος κατά σχεδόν 70 δισ. δολάρια καθώς η μετοχή της Amazon υποχώρησε εν μέσω ευρύτερης βουτιάς των εταιρειών τεχνολογίας.

Πάντως, επικριτές του 58χρονου του προσάπτουν ότι είχε αρνηθεί να υπογράψει την Giving Pledge, μια υπόσχεση πολλών εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, να χαρίσουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.

Για έτη ο Μπέζος είχε μείνει στο περιθώριο φιλανθρωπικών δωρεών εστιάζοντας στην Amazon και την Blue Origin, αλλά τα τελευταία χρόνια δεσμεύτηκε να χαρίσει αρκετά δις. δολάρια, ειδικά αφότου αποχώρησε από το τιμόνι της Amazon τον περασμένο χρόνο.

Η πρώην σύζυγός του, ΜακΚένζι Σκοτ, έχει δώσει πάνω από 12 δισ. δολάρια σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μετά το διαζύγιό τους το 2019, εστιάζοντας κυρίως σε μικρότερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ, που συχνά παραβλέπουν μεγάλοι δωρητές.

Ο Μπέζος έχει εστιάσει τη προσοχή του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δημιουργώντας το Earth Fund των 10 δισ. δολαρίων και ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει άλλα 200 εκατ. δολάρια στο Smithsonian National Air and Space Museum.