Τετ-α-τετ Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στη G20 - Αύριο θα έχουν μακρά συνάντηση

Συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Μπάιντεν να επισημαίνει στον Κινέζο πρόεδρο πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να αποφευχθεί μια «σύγκρουση» ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσινγκτον.

Έπειτα από μια χειραψία των δύο ηγετών, ο Αμερικανός είπε πως θέλει «να διευθετηθούν οι διαφορές και να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός να μετατραπεί σε σύγκρουση».

Ο Σι είπε από την πλευρά του πως είναι έτοιμος για έναν «ειλικρινή διάλογο» όσον αφορά τα στρατηγικά θέματα επειδή οι δύο χώρες πρέπει «να βρουν τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε επίσης στον πρόεδρο των ΗΠΑ πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας και η πρώτη κόκκινη γραμμή στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί».

Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του αυτοδιοικούμενου νησιού απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για κυριαρχία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται συχνά τα τελευταία χρόνια από την Κίνα ότι ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Οι ηγέτες των δύο δυνάμεων αναμένεται να έχουν μια μακρά συνάντηση, για πρώτη φορά αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν τη σύνοδο κορυφής της G20 αύριο Τρίτη.