Υψώθηκε η ουκρανική σημαία στη Χερσώνα - Αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα

Ολοκληρώθηκε η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, με την Ουκρανία να δηλώνει πως ανακατέλαβε δεκάδες ναρκοθετημένους οικισμούς που είχαν εγκαταλειφθεί από τους Ρώσους στον νότο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, δύο ημέρες μετά την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθούν από την πόλη τα στρατεύματα.

«Στην κατεύθυνση της Χερσώνας, η κίνηση των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου ολοκληρώθηκε στις 05:00 [ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας] σήμερα το πρωί», ανέφερε το υπουργείο στο επίσημο κανάλι του στο Telegram.

«Δεν έμεινε ούτε μονάδα στρατιωτικού εξοπλισμού ή όπλων στη δεξιά όχθη», σημειώνεται στη δήλωση, αναφορά στη δυτική πλευρά του ποταμού. «Όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν μετακινηθεί στην αριστερή όχθη του Δνείπερου», σημειώνεται.

Απόσπασμα της ανακοίνωσης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας:

  • Στην κατεύθυνση της Χερσώνας σήμερα στις 5 π.μ. ώρα Μόσχας, ολοκληρώθηκε η μεταφορά των ρωσικών στρατευμάτων στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου
  • Δεν έμεινε ούτε μια μονάδα στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων στη δεξιά όχθη. Όλοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί πέρασαν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.
  • Σχηματισμοί και στρατιωτικές μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέλαβαν αμυντικές γραμμές και θέσεις προετοιμασμένες εκ των προτέρων εκ μέρους του μηχανικού.
  • Απώλειες προσωπικού, όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικού της ρωσικής ομάδας στρατευμάτων δεν επιτρεπόταν
  • Όλοι οι πολίτες που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη δεξιά όχθη της περιοχής της Χερσώνας βοηθήθηκαν στην εκκένωση.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε μήνυμα που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 14 οικισμούς καθώς προέλασαν στον νότο, γεγονός που υποδηλώνει μια από τις ταχύτερες και πιο δραματικές αλλαγές στον έλεγχο περιοχών στους σχεδόν εννέα μήνες του πολέμου.

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι κρατά μυστικές τις τελευταίες κινήσεις του, αλλά ανέφερε 12 οικισμούς που είπε ότι έχουν απελευθερωθεί από την Τετάρτη: ένας εξ αυτών, το Μπλαγκοντάτνε, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Χερσώνας.