Οι Ρώσοι ναρκοθετούν τη Χερσώνα - Φόβοι των Ουκρανών για βομβαρδισμό

Οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη της Χερσώνας με τους Ουκρανούς αξιωματούχους να είναι επιφυλακτικοί.

Έπειτα από ένα μήνα απ’ όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε τη Χερσώνα και την ανακήρυξε τμήμα της Ρωσίας για πάντα, η Μόσχα έδωσε εντολή στα στρατεύματά της να αποσυρθούν από την περιοχή, σε μια από τις μεγαλύτερες μέχρι τώρα αποτυχίες της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, για να σωθούν οι ζωές των Ρώσων στρατιωτών και για να υπερασπιστούν καλύτερα θέσεις στην άλλη όχθη του ποταμού.

Όμως το Κίεβο εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας και σήμερα το πρωί οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν εξαπολύσει κάποια μείζονα προέλαση στην περιοχή που η Ρωσία ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία μετατρέπει τη Χερσώνα σε «πόλη θανάτου» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ναρκοθετεί τα πάντα εκεί, από διαμερίσματα μέχρι υπονόμους, και ότι σχεδιάζει να βομβαρδίσει τη Χερσώνα από την άλλη όχθη του Δνείπερου.

«Ο “ρωσικός κόσμος” είναι ακριβώς αυτό: είδα, έκλεψα, γιόρτασα, σκότωσα “μάρτυρες”, άφησα ερείπια και έφυγα», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Οι Ρώσοι «φεύγουν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όσο αν αποσύρονταν πλήρως ή ανασυντάσσονταν», λέει ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

Ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν γέφυρες καθώς αποχωρούν και ναρκοθετούν δρόμους, δήλωσε ο Αρεστόβιτς.

«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους – θα εμπλακούν σε μάχες μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας; Κινούνται πολύ αργά», δήλωσε.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε τη Χερσώνα μόνο μία φορά κατά την τηλεοπτική ομιλία που έκανε στη διάρκεια της νύκτας. Οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους «βήμα – βήμα» στο νότο και «ο εχθρός δεν θα μας κάνει δώρα», τόνισε.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι απομάκρυναν τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες αμάχους από τη Χερσώνα. Το Κίεβο λέει πως έγιναν καταναγκαστικοί εκτοπισμοί, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ο πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ δήλωσε πως, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Ρωσία προχωρεί σε αποχώρηση από τη Χερσώνα, αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να την ολοκληρώσει.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η αποχώρηση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν «μερικά πραγματικά προβλήματα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Το ηθικό

Η ανακοίνωση της αποχώρησης από τη Χερσώνα στο νότο -ένα μήνα αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε την περιοχή και την ανακήρυξε τμήμα της Ρωσίας για πάντα- ακολουθεί την ήττα της Ρωσίας στο βορρά και σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, αφήνοντας τη Μόσχα μόνο με περιορισμένα κέρδη από τον πόλεμό της.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν μερικές από τις περιοχές που κατέλαβαν στο νότο, περιλαμβανομένης μιας χερσαίας οδού που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέλαβε το 2014, καθώς και μερικές πόλεις στα ανατολικά, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί κατά την κατάληψή τους.

Για την Ουκρανία, η οποία έχει αντέξει εννέα μήνες βομβαρδισμών και κατοχή που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους της, μια νίκη στη Χερσώνα ενισχύει τη θέση της ότι μπορεί να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και ενδέχεται να κάνει να σωπάσουν μερικές φωνές που την καλούν να διαπραγματευθεί μια συμφωνία με την οποία θα παραχωρούσε εδάφη.

Η αποχώρηση μπορεί να θέσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς εκτός ρωσικής κατοχής, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, σε περιοχές όπως το γειτονικό Μικολάιφ, δεν θα βρίσκονται πλέον μέσα στο βεληνεκές του ρωσικού πυροβολικού, που σφυροκοπούσε σπίτια αμάχων.

Η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να βρεθεί σε περαιτέρω πλεονεκτική θέση.

«Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ολόκληρης της δυτικής όχθης του Δνείπερου, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν τώρα να στοχοθετήσουν με πυροβολικό όλες τις ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, καθώς και κέντρα διοίκησης και ελέγχου ανάμεσα στο Δνείπερο και την Κριμαία», λέει ο Ντέιλ Μπάκνερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διεθνούς ασφαλείας Global Guardian.

Ο αμερικανός απόστρατος στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, έγραψε στο Twitter ότι πρόκειται για ένα περαιτέρω πλήγμα στο ηθικό των Ρώσων και θα τονώσει το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ο ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Γιούρι Μπουτούσοφ δήλωσε πως η χρήση από τον ουκρανικό στρατό συστημάτων ρουκετών HIMARS που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ, κατέστησε τις διελεύσεις του ποταμού τόσο επικίνδυνες ώστε «η υπεράσπιση των ρωσικών θέσεων εκεί έχει καταστεί αδύνατη».

«Ας είμαστε όμως σαφείς. Οι ρωσικές δυνάμεις θα πάρουν αμυντικές θέσεις και θα μπορούν να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις. Θα μπορέσουν να διατηρήσουν για κάποιο καιρό τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη», λέει ο Γιούρι Μπουτούσοφ σε βίντεο στο YouTube.