Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πώς το δικαίωμα στην άμβλωση χάρισε νίκες στους Δημοκρατικούς

Ο θυμός των γυναικών ψηφοφόρων για την απόφαση που δυνητικά περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, και για τη σχετική ρητορική εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών, φαίνεται να έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των δυνάμεων των Δημοκρατικών κατά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Ο αντίκτυπος των αμβλώσεων σε κρίσιμες ενδιάμεσες αναμετρήσεις προκάλεσε έκπληξη για πολλούς ειδικούς, οι οποίοι είχαν προβλέψει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει το γνωστό «Roe vs Wade», την απόφαση που κατοχύρωσε το συνταγματικό δικαίωμα στη διαδικασία, θα είχε ξεθωριάσει στο μυαλό των ψηφοφόρων από το καλοκαίρι.

Ωστόσο, από το Μίσιγκαν μέχρι την Πενσιλβάνια, τα exit poll και οι πρώτες καταμετρήσεις ψήφων έδειξαν ότι οι γυναίκες ψηφοφόροι ήταν πιο γαλβανισμένες για το θέμα από ό,τι υποδεικνύουν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, με πολλές να δείχνουν ότι η άμβλωση ήταν δεύτερη μετά τις ανησυχίες για την οικονομία.

Όπως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Γερουσιαστής Δρ Μεχμέτ Οζ, έτσι και η Ετζέ Μπαλ, μια 28χρονη που εργάζεται στον τομέα της υγείας στη Φιλαδέλφεια, είναι παιδί Τούρκων μεταναστών στις ΗΠΑ. Αλλά το πρωί της Τετάρτης μετά την ήττα του κ. Οζ στις ενδιάμεσες εκλογές της Πενσιλβάνια, η κα Μπαλ επεσήμανε μια κρίσιμη διαφορά που την οδήγησε να υποστηρίξει τον αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν: «Οι θέσεις για τις αμβλώσεις είναι απολύτως σημαντικές για μένα», είπε. «Ο Φέτερμαν είναι ανοικτά υπέρ της επιλογής και δεν ήθελε να ανατραπεί η απόφαση, ενώ ο Οζ το ήθελε. Ως νεαρή γυναίκα που ζει στις ΗΠΑ, απλά δεν θέλω ποτέ να δω να περιορίζεται η πρόσβαση στην άμβλωση στην πολιτεία όπου ζω».

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τα εκλογικά αποτελέσματα της Πενσιλβάνια έδειξαν ότι η κα Μπαλ δεν ήταν μόνη, καθώς οι Δημοκρατικοί στην πολιτεία πέτυχαν τη νίκη σε αμφίρροπες μάχες για τη Γερουσία και τον κυβερνήτη.

Θυμωμένες ψηφοφόροι

Στην Πενσιλβάνια, το 35% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην κούρσα για τη Γερουσία της πολιτείας δήλωσε ότι ήταν «θυμωμένο» με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο να ανατρέψει τη Roe vs Wade, σύμφωνα με στοιχεία από το AP VoteCast, μια πανεθνική έρευνα με περίπου 115.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Οι γυναίκες στην πολιτεία προτίμησαν τον κ. Φέτερμαν έναντι του δρος Oz κατά 53% έως 45%, σύμφωνα με την έρευνα του AP στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ενώ οι γυναίκες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση ψήφισαν τον κ. Φέτερμαν κατά 60%.

Η Τζόσελιν Φράι, πρόεδρος της Εθνικής Συνεργασίας για τις Γυναίκες και τις Οικογένειες, μιας μη κομματικής και μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, είπε ότι οι ψηφοφόροι την Τρίτη «απέρριψαν το ψευδές αφήγημα που πολύ συχνά αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν ως ξεχωριστά από την οικονομία. Έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι οι γυναίκες, που αποτελούν το μπλοκ που ψηφίζουν με την πλειοψηφία και βασικός μοχλός της οικονομίας μας, δεν ζουν τη ζωή τους σε σιλό», ανέφερε η κα Φράι σε μια δήλωση. «Δεν βλέπουν την οικονομική τους ασφάλεια ως ξεχωριστή από την ικανότητά τους να ελέγχουν την αναπαραγωγική τους υγεία».

Αυτή η επιρροή της γυναικείας ψήφου έγινε επίσης αισθητή στις εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη — καθώς και σε άλλες ψηφοφορίες σε όλη την πολιτεία για κοινωνικά ζητήματα.

Μίσιγκαν
Οι Δημοκρατικοί είδαν μια παρόμοια τάση με την Πενσιλβάνια και στο Μίσιγκαν, όπου το κόμμα εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια, και διατήρησαν επίσης τις θέσεις του κυβερνήτη και του γενικού εισαγγελέα καθώς και μια αμφίρροπη έδρα του Κογκρέσου.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του AP VoteCast, οι γυναίκες ψήφισαν 56% έναντι 43% για τη Δημοκρατική κυβερνήτη Γκρέτσεν Γουλιτμερ έναντι της Ρεπουμπλικανής Τιούντορ Ντίξον, μιας άλλης γυναίκας υποψήφιας, ενώ οι άνδρες ψήφισαν 52% έναντι 47%. Το χάσμα ήταν ακόμη πιο έντονο μεταξύ των γυναικών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, το 62% των οποίων προτιμούσε την κα Γουίτμερ σε σύγκριση με το 37% που υποστήριξε την κα Ντίξον. Το 36% όλων των ερωτηθέντων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο Μίσιγκαν δήλωσαν ότι ήταν «θυμωμένοι» για την ανατροπή της Roe vs Wade.

Στο Μίσιγκαν, την Καλιφόρνια και το Βερμόντ, οι ψηφοφόροι επέλεξαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στην άμβλωση στα συντάγματα των πολιτειών τους, ενώ εκείνοι στο πιο συντηρητικό Κεντάκι απέρριψαν μια τροπολογία που θα εμπόδιζε κάθε δικαίωμα στην άμβλωση σε επίπεδο πολιτείας.

Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι η άμβλωση θα μπορούσε να είναι το ζήτημα που καθορίζει τελικά τον έλεγχο της Γερουσίας — ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο της Γερουσίας της Τζόρτζια, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου, αφού ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να πιάσουν το απαιτούμενα όριο του 50%.

Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν επισημάνει την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη χαμηλή αποδοχή του προέδρου Τζο Μπάιντεν πριν από την ψηφοφορία της Τρίτης, οι Δημοκρατικοί λένε ότι τα αποτελέσματα έχουν πλέον αναγκάσει να σταθμιστεί εκ νέου ποια ζητήματα είναι πιο σημαντικά για τους ψηφοφόρους.

Ο Τομ Μπόνιερ, ένας υπεύθυνος στρατηγικής των Δημοκρατικών και διευθύνων σύμβουλος της TargetSmart, μιας εταιρείας στατιστικής και δημοσκοπήσεων, είπε ότι ακόμη και από τον Σεπτέμβριο, οι γυναίκες είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν σε σημαντικά υψηλότερους αριθμούς από το συνηθισμένο σε πολιτείες όπου η άμβλωση ήταν μεγάλο διακύβευμα στις εκλογές.

«Οι Δημοκρατικοί φαίνεται να έχουν υπεραποδώσει στις πολιτείες όπου βλέπαμε τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων στην εγγραφή ψηφοφόρων από τότε που ανατράπηκε η απόφαση Roe vs Wade», είπε ο κ. Μπόνιερ.