Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ηττήθηκε ο Τούρκος τηλεγιατρός Dr. Oz - Στους Δημοκρατικούς η έδρα στην Πενσυλβάνια

Στους Δημοκρατικούς κατέληξε η έδρα στη Γερουσία για την Πενσιλβάνια με τον υποψήφιό τους Τζον Φέτερμαν να κερδίζει στις ενδιάμεσες εκλογές τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον Τούρκο τηλεγιατρό Dr. Μεχμέτ Οζ.

 

Σύμφωνα με το NBC η νίκη αυτή ενδεχόμενως να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για τον έλεγχο της Γερουσίας ενώ είναι σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων το NBC και άλλα αμερικανικά μέσα ανακοίνωσαν ότι ο Φέτερμαν θα είναι ο νικητής στη μάχη της Πενσιλβάνια με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να κάνει και δηλώσεις για τη μεγάλη του νίκη.

Democratic Lt. Gov. Fetterman speaks after projected win in Pennsylvania Senate race — 11/9/22

Υπενθυμίζεται ότι στην Πενσιλβάνια είχαν επικρατήσει οι Δημοκρατικοί και στις εκλογές του 2020 όταν ο Τζο Μπάιντεν αναδείχθηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αντί του Ντόναλντ Τραμπ

Αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι η ήττα του Οζ αποτελεί χτύπημα για τον Τραμπ ο οποίος τον είχε υποστηρίξει τόσο στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές όσο και στην προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Οζ, ένας διάσημος τηλεγιατρός ο οποίος έχει στενές σχέσεις με το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο σε όλη τη διάρκειά της ήταν πίσω από τον Φέτερμαν στις δημοσκοπήσεις ακόμα και το διάστημα κατά το οποίο ο Δημοκρατικός αντίπαλός του ήταν εκτός λόγω εμφράγματος.

Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία ο μεγάλος «αντίπαλος» για τον Οζ ήταν να πείσει ότι δεν είναι ένας οπορτουνιστής ο οποίος δεν έχει καμία επαφή με την πολιτεία της Πενσιλβάνια. Ο ίδιος ρίχε προσπαθήσει – χωρίς αποτέλεσμα, όπως φαίνεται – να αντεπιτεθεί τις τελευταίες εβδομάδες κατηγορώντας τον Φέτερμαν για μαλθακότητα απέναντι στο έγκλημα ή για υπερβολική «αριστεροσύνη» για την Πενσιλβάνια.

Γιατί είχε προκαλέσει ανησυχία μια ενδεχόμενη νίκη του Οζ

Φίλος πολλών από τους παγκόσμιας εμβέλειας σταρ των ΗΠΑ, με λαμπερό life style, τεράστια έσοδα από οκτώ bester-sellers εναλλακτικής Ιατρικής και αυτοβοήθειας που έχει συγγράψει, αλλά και αμύθητα κέρδη από τηλεοπτικές παραγωγές, ο Μεχμέτ Οζ δεν αρκέστηκε στην οικονομική άνεση και την παναμερικανική τηλεοπτική του δόξα, αλλά επιχείρησε την είσοδό του στο Κογκρέσο, «ρευστοποιώντας» την ιατρική -μιντιακή διαδρομή του, στις κάλπες της Φιλαδέλφεια.

Γεννημένος στο Κλίβελαντ του Οχάιο ως παιδί Τούρκων μεταναστών, με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και τουρκική και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ο Μεχμέτ Οζ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Harvard και στη συνέχεια εργάστηκε σε μεγάλα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ, με τελευταίο το NY Presbyterian-Columbia Medical Center, έχοντας διδάξει ενδιάμεσα και στο πανεπιστήμιο Columbia.

TILEGIATROS__1_
vergara43_3

Αναντίρρητα, ο 62χρονος Μεχμέτ Οζ θα ενσάρκωνε σε απόλυτο βαθμό την τουρκική εκδοχή του «αμερικανικού ονείρου», αν δεν είχε υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό και δεν αρνούνταν να απαρνηθεί την τουρκική του υπηκοότητα (αν και επιτρέπεται από την νομοθεσία η διπλή υπηκοότητα), παρότι δυνάμει υποψήφιος για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, προκαλώντας σκεπτικισμό σε μεγάλη μερίδα του αμερικανικού Τύπου.

Κατά τα άλλα, η λαμπερή και επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή του στις ΗΠΑ και μαζί η τεράστια αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει, φαίνεται πως έκαμψαν όλες τις επιμέρους αντιστάσεις, καθώς είναι επίσης ο πρώτος υποψήφιος μουσουλμάνος Γερουσιαστής, ο οποίος μάχεται με πάθος κατά της «ισλαμοφοβίας» στις ΗΠΑ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρότι δεν συνιστούσε μια mainstream υποψηφιότητα για τους Ρεπουμπλικανούς, εντούτοις ο Μεχμέτ Οζ απολαμβάνε της πλήρους στήριξης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δε δίστασε να εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή του διάσημου τηλεγιατρού το 2016, όταν διεκδικούσε τότε την είσοδό του στο Λευκό Οίκο. Στα χρόνια της Προεδρίας Τραμπ, ο Μεχμέτ Οζ αξιοποιήθηκε στο συμβούλιο του Προέδρου για τον αθλητισμό και τη διατροφή, ενώ για την ενίσχυση της υποψηφιότητας του, ο Ντόναλντ Τραμπ περιόδευσε τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στην Πενσυλβάνια.

TILEGIATROS__4_
Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον παρουσίασε την υποψηφιότητα του «Δρ. Oz» σε ένα tweet, σημειώνοντας την σχέση του με τον Ερντογάν, αλλά και το γεγονός ότι υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό τη θητεία του

Εκτός από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Μεχμέτ Οζ διατηρεί φιλικούς δεσμούς και με τον νυν Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη διοίκησή του, σύμφωνα με τη Washington Post, ενώ φωτογραφικά στιγμιότυπα του ζεύγους Ερντογάν να συνομιλεί με τον διάσημο τηλεγιατρό έχει προβάλει στα κοινωνικά δίκτυα, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών, η Πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.

Η σύμπλευση, άλλωστε, του Μεχμέτ Οζ σε μια σειρά από πάγιες θέσεις της Προεδρίας Ερντογάν, όπως η μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον υποψήφιο Γερουσιαστή, έχουν ενώσει την ελληνοαμερικανική, την εβραϊκή και την αρμένικη ομογένεια στις ΗΠΑ, εκπρόσωποι των οποίων συγκεντρώθηκαν πρόσφατα έξω από το προεκλογικό κέντρο του «Dr Oz», ζητώντας από τους ψηφοφόρους της Πενσυλβάνια να τον «σταματήσουν».