Να αναγκαστεί η Ρωσία να συμμετάσχει σε «αληθινές» ειρηνευτικές συνομιλίες, λέει ο Ζελένσκι

Η Μόσχα πρέπει να «υποχρεωθεί» να συμμετάσχει σε «αληθινές» ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, έκρινε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον οποίο η Ρωσία είναι «αποσταθεροποιητική» δύναμη σε ευρύ φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε την «αποσταθεροποιητική επιρροή» της Μόσχας εν μέσω πολέμου, πολλαπλών κρίσεων -ενεργειακής, επισιτιστικής- και αυτής που αποκάλεσε καταστροφή των διεθνών σχέσεων. Η ατζέντα όσον αφορά την κλιματική κρίση «πλήττεται αληθινά» και το θέμα αυτό δεν μπορεί να «τεθεί σε αναμονή».

Συνέδεσε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής «με την ανάγκη να τερματιστεί αμέσως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, να αποκατασταθεί η εδαφική μας ακεραιότητα και να αναγκαστεί η Ρωσία (να συμμετάσχει) σε αληθινές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Νωρίτερα, σύμβουλος του κ. Ζελένσκι επανέλαβε πως το Κίεβο είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με κάποιον Ρώσο ηγέτη, αλλά όχι με τον σημερινό Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι τοποθετήσεις αυτές καταγράφονται έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post το σαββατοκύριακο, κατά το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε τελευταία αυτήν της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στην επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.