Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο Πεσκόφ απαντά στη Δύση: «Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με το Κίεβο αλλά...»

«Είμαστε ανοιχτή σε συνομιλίες αλλά όχι τη δεδομένη χρονική στιγμή», η απάντηση του Κρεμλίνου μετά τις εκκλήσεις της Δύσης για εμπλοκή του Κιέβου σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ειδικότερα ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Ουκρανία, όχι όμως αυτήν τη στιγμή.

«Έχουμε επανειλημμένα τόνισει ότι η ρωσική πλευρά παραμένει ανοιχτή ώστε να επιτύχει τους στόχους της μέσω συνομιλιών» δήλωσε ο Πεσκόφ

«Έχουμε επισης ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπουμε την ευκαιρία για διεξαγωγή διαλόγου αυτήν την στιγμή» συμπήρωσε.

Η Δύση καλεί το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα

Όσο η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθετικές της ενέργειες, η Δύση καλεί την Ουκρανία να εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μετά τις ΗΠΑ που ενθάρρυναν την Ουκρανία να δείξει ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει πότε θα διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία.

Η εφημερίδα Washington Post έγραψε, πριν από λίγες ώρες, ότι η άρνηση του Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον Πούτιν δημιούργησε ανησυχία σε ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ καλούν το Κίεβο να δείξει διαλλακτικότητα για να μην χάσει τους υποστηρικτές του.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η άρνηση του Oυκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου ως προς το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων είναι περισσότερο αισθητές.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα στις 4 Οκτωβρίου που χαρακτηρίζει επισήμως «αδύνατη» την προοπτική κάθε είδους συνομιλίας με τον Πούτιν, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Ρωσία.

Κρεμλίνο: «Ουδέν σχόλιο» για τις μυστικές συνομιλίες Ουάσινγκτον με την πλευρά Πούτιν

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον διεξήγαγε συνομιλίες που έχουν κρατηθεί μυστικές με ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, διεξήγαγε συνομιλίες με συμβούλους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την ελπίδα να μειωθεί ο κίνδυνος ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαχυθεί ή να κλιμακωθεί σε πυρηνική σύγκρουση.

«Δεν έχουμε τίποτα να πούμε για αυτό το δημοσίευμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία.

«Λοιπόν, δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι», είπε ο Πεσκόφ.

«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω πως υπάρχουν ορισμένα αληθή ρεπορτάζ, αλλά ως επί το πλείστον είναι ρεπορτάζ που είναι απλές εικασίες», είπε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να έρθουν σε επαφή με τον Λευκό Οίκο ή την ίδια την εφημερίδα.

Πρόσθεσε πως ενώ η Ρωσία παραμένει «ανοικτή» σε συνομιλίες, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με το Κίεβο λόγω της άρνησης του τελευταίου να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία.

Λίγες υψηλού επιπέδου επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν δημοσιοποιηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η Ουάσινγκτον επιμένει πως οποιεσδήποτε συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.