Washington Post: Οι ΗΠΑ καλούν τον Ζελένσκι να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα

Να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Μόσχα καλούν το Κίεβο οι ΗΠΑ, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει πως η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο και δεν επιθυμεί στα σοβαρά να εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι προτροπές των αμερικανών αξιωματούχων δεν έχουν ως στόχο να οδηγήσουν την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά θέλουν να διασφαλίσουν πως το Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών. Οι συνομιλίες πάντως, αναδεικνύουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία.

Κατά το δημοσίευμα, αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Παράλληλα, τόσο Αμερικανοί όσο και Ουκρανοί αξιωματούχοι, αναγνωρίζουν την άρνηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσι για συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα στις 4 Οκτωβρίου που χαρακτηρίζει επισήμως «αδύνατη» την προοπτική κάθε είδους συνομιλίας με τον Πούτιν, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Ρωσία.

Όσον αφορά το δημοσίευμα της WP, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο ως προς την αξιοπιστία της πληροφορίας, ενώ από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Εάν η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση, θα πρέπει να σταματήσει τις βόμβες και τους πυραύλους της και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο. Το Κρεμλίνο έχει αποδείξει την απροθυμία του να εμπλακεί σοβαρά σε διαπραγματεύσεις πριν ακόμη εισβάλλει στην Ουκρανία».

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ακόμη τις δηλώσεις του Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή, στις οποίες δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, για μια δίκαιη ειρήνη, τη συνταγή για την οποία έχουμε εκφράσει πολλές φορές».