Συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο ο Όλαφ Σολτς

Στο Πεκίνο βρέθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και είχε συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σολτς είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ και της G7 που επισκέπτεται στην Κίνα μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο καγκελάριος Σολτς έγινε δεκτός το πρωί στο Παλάτι του Λαού από τον πρόεδρο Σι, διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αμέσως μετά, ο κ. Σολτς αναμένεται να έχει συνάντηση για συνομιλίες με τον κινέζο πρωθυπουργό, τον Λι Κετσιάνγκ.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα πως η επίσκεψη στο Πεκίνο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς «ενισχύει την πρακτική συνεργασία» της Κίνας με τη Γερμανία, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η επίσκεψη του κ. Σολτς, η πρώτη ηγέτη κράτους-μέλους της ΕΕ και της G7 στην Κίνα από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφεται με φόντο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Δύση και την κινεζική κυβέρνηση, στην οποία ειδικά οι ΗΠΑ προσάπτουν αυξανόμενη «επιθετικότητα» και αυταρχισμό.

Όπως το βλέπει ο κ. Σι, οι δύο χώρες πρέπει να αυξήσουν τη συνεργασία τους αυτή την «περίοδο αλλαγών και αναταραχής» για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης, μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε σήμερα τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι η πρόθεσή του είναι να «αναπτυχθεί περαιτέρω» η οικονομική συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα, παρά τις «διαφορές απόψεων» των κυβερνήσεων των δύο χωρών. «Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας (…) σε άλλα ζητήματα: την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική ασφάλεια και τις χρεωμένες χώρες», τόνισε ο κ. Σολτς στον κινέζο ηγέτη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο.