Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Προειδοποιεί κατά επέκτασης των χωρικών υδάτων

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της στάσης των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι ειλικρινής αναφορικά με τα θέματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Αθήνα «μπλοκάρει τον δρόμο για τη δικαιοσύνη».

Απειλή για τα 12 μίλια

Προειδοποιώντας κατά της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε πως η Άγκυρα «δεν αποδέχεται το τετελεσμένο γεγονός που την έχει φυλακίσει στις ακτές της», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές αξιώσεις στον εναέριο χώρο είναι παράδοξες».

«Να ξεκαθαρίσω κάτι: όχι μόνο στα 12 μίλια, δεν θα επιτρέψουμε τη μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων, ούτε ένα μίλι. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε έστω κι ένα μίλι παραπάνω κι ας είναι μικρότερη η επέκταση. Δεν δεχόμαστε ένα τετελεσμένο που θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα μας εγκλωβίσει στις ακτές μας, θα προκαλέσει ζημιά στα νόμιμα και ζωτικά μας συμφέροντα. Ισχύει και σήμερα η απόφαση που έχει πάρει το Κοινοβούλιο μας στις 8 Ιουνίου του 1995 ως απάντηση σε αυτήν απειλή», σημείωσε.

Συνέχισε, πάντως, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για απειλή πολέμου, αλλά για τη «διακήρυξη της αποφασιστικότητας μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας, η Τουρκία δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Διότι κατά την άποψη τους τα σύνορα πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας. Η δική μας θέση είναι η υφαλοκρηπίδα να καθοριστεί μεταξύ των ηπειρωτικών χωρών και να μην δοθεί υφαλοκρηπίδα στα νησιά».

«Δεν αναγνωρίζουμε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά που δεν παραχωρήθηκαν με συνθήκες»

Έπειτα, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Όπως είπε, με βάση τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είχαν τεθεί σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η κυριαρχία τους δόθηκε στην Ελλάδα με τον όρο της συνέχισης αυτού του καθεστώτος.

«Όμως, από το 1960 η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. 16 από τα 23 νησιά έχουν στρατιωτικοποηθεί. Αυτό είναι απειλή για εμάς. Εμείς ζητούμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και να επιστρέψει στο απστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Επιμένοντας στον ίδιο τόνο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε μάλιστα εν αμφιβόλω την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που δεν παραχωρήθηκαν – όπως είπε – με τις συνθήκες.

«Εμείς, από την κρίση των Ιμίων το 1996, λέμε το εξής στην Ελλάδα. Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν σου παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με τις συνθήκες. Aυτά δεν έχουν κάποιο νομικό αποτέλεσμα. Αν η Ελλάδα – μαζί με τα άλλα θέματα – είναι έτοιμη να λύσει κι αυτά τα θέματα, κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε ειρηνικά. Οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων όταν έρθει η μέρα», τόνισε.

Επίθεση σε Μητσοτάκη – Δένδια

Παράλληλα, έκανε λόγο για ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «η Αθήνα έχει χάσει τα λογικά της».

 

«Οι Έλληνες ξέρουν τι σημαίνει να είναι αντιμέτωποι με την Τουρκία. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι ειλικρινής», σημείωσε.

Μάλιστα, επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και τη στάση των Ελλήνων πολιτικών, κάνοντας ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό και τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Xαρακτηριστικά είπε: «Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα επικεντρωθεί στη θετική ατζέντα, αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή του. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Συνεχίζουν να μιλάνε εναντίον μας, ειδικά ο Δένδιας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι «οι απαντήσεις που δώσαμε εξαγρίωσαν την Ελλάδα», η οποία είδε «την προπαγάνδα της να καταρρέει».

Πρόσθεσε δε ότι η Αθήνα έχει βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία με fake news και ψεύτικες φωτογραφίες, στα οποία η Άγκυρα έδωσε απάντηση «με αποδείξεις, νόμιμα επιχειρήματα και έγγραφα».Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας «παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μειονοτήτων» και ότι δείχνει εχθρική συμπεριφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε και στις ΗΠΑ, αναρωτώμενος για τις αμερικανικές βάσεις και όπλα στην Ελλάδα. «Λένε ότι της εγκατέστησαν κατά της Ρωσίας, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό. Η αμεροληψία των ΗΠΑ έχει ραγίσει».

«Για τις βάσεις ρωτάμε στις ΗΠΑ και μας λένε πως είναι εναντίον της Ρωσίας. Δεν είναι πιστευτά. Για παράδειγμα τα μηνύματα που ανεβάζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα στηρίζουν την Ελλάδα» σημείωσε.

«Πολλαπλάσια οφέλη για Αίγυπτο αν υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία»
Ως προς το τουρκολιβυκό «μνημόνιο», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «η συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, όπως και αυτή η πρόσφατη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Αν η Αίγυτπος υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία θα αποκτήσει έκταση πολλαπλάσια από όσα έχει πάρει με τη συμφωνία με την Ελλάδα. Μιλάμε για 40.000 τ.χλμ.»

«Αυτή είναι η πραγματικότητα για την Αίγυπτο δεν είναι ανάγκη να χαλάει τις σχέσεις με άλλες χώρες. Κάθε χώρα υποστηρίζει τα δικά της δικαιώματα. Η συμφωνία των υδρογονανθράκων δεν είναι εναντίον τους» ανέφερε και συνέχισε: «Λένε πως η κυβέρνηση της Λιβύης δεν είναι νόμιμη και δεν έχει δικαίωμα υπογραφής σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Όμως ο ΟΗΕ αυτούς αναγνωρίζει, τους αγαπάτε ή όχι, έτσι είναι. Κι εμείς ίσως έχουμε άλλες απόψεις αλλά αυτό είναι ξεχωριστό θέμα. Όπως και η επικαιροποίηση της συμφωνίας με τη Λιβύη που αφορά την άμυνα δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου»