Εκλογές στο Ισραήλ - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Για πέμπτη φορά μέσα σε τέσσερα έτη, οι πολίτες στο Ισραήλ κλήθηκαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενδέχεται να γίνει ξανά το κυβερνών κόμμα στη χώρα. Βέβαια μένει να φανεί εάν η συμμαχία της δεξιάς με υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Η κυβέρνηση υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ αποτελείτο από συνολικά οχτώ παρατάξεις (ανάμεσα στις οποίες ήταν και μια αραβική – ισλαμιστική). Το μόνο που ενώνει τα συγκεκριμένα κόμματα, σύμφωνα με ανάλυση του Gzero, ήταν η «αντιπάθειά» τους για τον Νετανιάχου.

Το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, παραμένει το μεγαλύτερο του Ισραήλ και αναμένεται να κερδίσει τα μέγιστα από οποιοδήποτε κόμμα, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι θα συγκεντρώσει περίπου 30-31 από τις 120 έδρες.

Ο Λαπίντ είναι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις με περίπου 24-27 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Νετανιάχου πιθανότατα θα έχει την πρώτη ευκαιρία να προσπαθήσει να πείσει άλλα κόμματα να συμμετάσχουν στον συνασπισμό του.

Σε περίπτωση που ο Νετανιάχου δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 61 εδρών, τότε το Ισραήλ θα διεξαγάγει ξανά εκλογές την άνοιξη.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα έξιτ-πολ και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων. Το αποτέλεσμα της τελικής καταμέτρησης θα ανακοινωθεί την Πέμπτη (3/11).