Εθνικό πένθος στη Νότια Κορέα λόγω της τραγωδίας στη Σεούλ

Εθνικό πένθος κηρύχτηκε από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ, έπειτα από την πολύνεκρη τραγωδία κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Halloween στη Σεούλ.

«Είναι πραγματικά τραγικό», τόνισε ο πρόεδρος Γιουν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί». Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει ενδελεχώς τα αίτια «για να διασφαλίσει ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον». Τουλάχιστον 151 νεκροί και 82 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, όταν ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει το Halloween στη συνοικία Ιτεγουόν της Σεούλ. Τα περισσότερα θύματα είναι νέοι, περίπου 20 ετών, με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα να κάνει λόγο για 19 αλλοδαπούς: από την Κίνα, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν και τη Νορβηγία.

«Ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, σαν σε ομαδικό τάφο. Κάποιοι έχαναν σταδιακά τις αισθήσεις τους, άλλοι ήταν ήδη νεκροί», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Σκηνές φρίκης περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN ο Λι Μπομ-σοκ, γιατρός που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στην περιοχή. «Όταν επιχείρησα την πρώτη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, δύο θύματα κείτονταν στο πεζοδρόμιο. Λίγο αργότερα, ο αριθμός τους εκτινάχθηκε». «Πολλοί περαστικοί έσπευσαν να μας βοηθήσουν. Είναι δύσκολο να το περιγράψω με λόγια… Πολλά θύματα είχαν χλομιάσει. Δεν μπορούσα να μετρήσω τον σφυγμό τους ή να ελέγξω την αναπνευστική λειτουργία τους και πολλοί από αυτούς είχαν ρινική αιμορραγία. Προσπαθώντας να εφαρμόσω ΚΑΡ.Π.Α., έβγαινε αίμα από το στόμα τους», περιγράφει.