Πούτιν: «Η Δύση τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, παίζει ένα επικίνδυνο και βρώμικο παιχνίδι»

Στο στόχαστρο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε η Δύση για ακόμη μια φορά, αφού σε δηλώσεις του ο Πούτιν υποστήριξε πως η Δύση κάνει τα πάντα για να κλιμακώσει την κατάσταση κατηγορώντας την πως παίζει ένα «επικίνδυνο, βρώμικο και αιματηρό παιχνίδι».

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του σήμερα στο φόρουμ Valdai Discussion Club, ο Πούτιν δήλωσε: «Η Δύση έχει κάνει αρκετά βήματα προς την κλιμάκωση και πάντα προσπαθεί γιάυτό. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο εκεί. Τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, οργανώνουν πολιτικούς γύρω από την Ταϊβάν, αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «όσον αφορά το τελευταίο, δεν αμφιβάλλω γι’ αυτό. Οφείλεται σε μια σειρά συστημικών λαθών που διέπραξαν οι δυτικές αρχές». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η κυριαρχία του κόσμου είναι ακριβώς αυτό που η Δύση αποφάσισε να ποντάρει σε αυτό το παιχνίδι. Αλλά αυτό το παιχνίδι είναι επικίνδυνο, βρώμικο και αιματηρό. Αμφισβητεί την κυριαρχία των λαών και των εθνών, την ταυτότητα και τη μοναδικότητά τους και δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα άλλων χωρών».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση πως έχει τυφλωθεί από την αποικιοκρατία και «προσπαθεί να συγκρατήσει την ανάπτυξη άλλων πολιτισμών» ωστόσο υπογράμμισε πως «χάνει το πάνω χέρι» και «γίνεται γρήγορα η μειοψηφία».

«Αργά ή γρήγορα, η Δύση θα πρέπει να αρχίσει να αναλαμβάνει το κοινό μας μέλλον. Δεν είναι τυχαίο που λέει ότι ο πολιτισμός της… θα πρέπει να αναγνωριστεί ως παγκόσμιος. Έτσι συμπεριφέρονται. Και επιμένουν μέσω της πολιτικής τους να αποδέχονται αυτές τις αξίες όλοι άνευ όρων», δήλωσε.

Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, η ανθρωπότητα έχει δύο επιλογές, είτε να συνεχίσει να «συσσωρεύει όλα τα προβλήματα που είναι βέβαιο ότι θα συντρίψουν όλους μας» ή τα έθνη να συνεργαστούν «για να βρουν λύσεις».

Παράλληλα, ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε πως η χώρα του δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης, τόνισε ωστόσο, πως δε θα ανεχτεί ποτέ αυτό που της λέει η Δύση να κάνει. «Οι δυτικές ελίτ δεν έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν στους άλλους να ακολουθήσουν το δρόμο τους, κανείς όμως δεν μπορεί να υπαγορεύσει στους ανθρώπους μας πώς πρέπει να οικοδομήσουμε την κοινωνία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης υποστήριξε πως η Δύση βλέπει όλους τους άλλους ως «ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας», ενώ την κατηγόρησε πως «παραμερίζει όλους τους κανόνες» όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό από την Ασία.

Όπως είπε χρησιμοποιεί τις οικονομικές κυρώσεις και κάνει «έγχρωμες επαναστάσεις» εναντίον των αντιπάλων της, καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί δίκαια την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ασίας.

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, για τις οποίες ανέφερε πως απαξίωσαν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χρησιμοποιώντας το δολάριό τους ως όπλο και εκτίμησε ότι θα επιταχυνθούν οι κινήσεις άλλων χωρών προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο.

Τέλος, άφησε να εννοηθεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα ετών εντάσεων που διογκώνονται εδώ και πολλά χρόνια. «Οι εντάσεις αυξάνονται και γίνεται σεισμός», είπε. «Αυτό ήταν μια συσσώρευση εντάσεων και μια έξαρση. Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν “τεκτονικές μετατοπίσεις της παγκόσμιας τάξης”», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε μια από τις πιο ”επικίνδυνες” και ”απρόβλεπτες” δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».