Περισσότεροι από 70.000 πολίτες εγκατέλειψαν τη Χερσώνα μέσα σε μία εβδομάδα

Την τελευταία εβδομάδα χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Χερσώνα. 

Ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής των τοπικών αρχών Βλαντίμιρ Σάλντο, δήλωσε σήμερα πως περισσότεροι από 70.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μέσα σε μία εβδομάδα, στην υπό ρωσική κατοχή νότια επαρχία της Χερσώνας, αφού οι φιλορωσικές κατοχικές αρχές ξεκίνησαν τις απομακρύνσεις κατοίκων στις 19 Οκτωβρίου.

«Είμαι βέβαιος ότι περισσότεροι από 70.000 (άνθρωποι) έχουν φύγει μέσα σε μια εβδομάδα από τότε που οργανώθηκε η μεταφορά» από τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου στην αριστερή όχθη, πιο μακριά από το μέτωπο, ανέφερε ο Σάλντο στο τηλεοπτικό δίκτυο Krym 24.

Οι φιλορωσικές κατοχικές αρχές στην επαρχία της Χερσώνας ξεκίνησαν στις 19 Οκτωβρίου την απομάκρυνση αμάχων από εκεί ενόψει της επίθεσης ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ουκρανικός στρατός προωθείται σταδιακά σε αυτήν την επαρχία που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα στα τέλη του ίδιου μήνα, αλλά την οποία η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως.

Τα εδαφικά κέρδη των Ουκρανών ώθησαν τις φιλορωσικές αρχές να ζητήσουν από τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να διασχίσει τον ποταμό Δνείπερο προς την αριστερή όχθη, πιο μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Σήμερα, ο Σάλντο ανακοίνωσε «την απαγόρευση εισόδου στην περιοχή της δεξιάς όχθης για μια περίοδο επτά ημερών» δεδομένης της «τεταμένης κατάστασης στη γραμμή επαφής».

Για να δικαιολογήσει τη λήψη αυτού του μέτρου ο επικεφαλής της ρωσικής κατοχικής διοίκησης επισήμανε τον «άμεσο κίνδυνο πλημμύρας των εδαφών της επαρχίας της Χερσώνας και μαζικής καταστροφής μη στρατιωτικών υποδομών» από το Κίεβο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ δήλωσε σήμερα πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ό,τι αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία λόγω των βροχερών καιρικών συνθηκών και της φύσης του εδάφους.

Ο Ρεζνίκοφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν στην αγροτική αυτή επαρχία κανάλια υδροδότησης ως χαρακώματα.