Ρίσι Σούνακ: Το περιπετειώδες ταξίδι του πρώτου Ινδού πρωθυπουργού της Βρετανίας

Σήμερα θα γίνει η εγκατάσταση του Ρίσι Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Πρώτα θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο, που θα του αναθέσει επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια, ο 42χρονος Βρετανός πολιτικός θα κάνει δήλωση πριν μπει στην πρωθυπουργική κατοικία.

Η Λιζ Τρας, που ήδη έχει εκφράσει την πλήρη στήριξή της στο πρόσωπο του διαδόχου της, έκανε την τελευταία της δήλωση πριν παραιτηθεί. «Πιστεύω στην Βρετανία, γνωρίζω ότι έρχονται πιο λαμπρές ημέρες» δήλωσε.

Η ζωή του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ θα μπορούσε να γίνει παραμύθι. Ο ίδιος σε ηλικία 42 ετών έγινε ο νεότερος και ο πρώτος μη λευκός ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ. Εκτός από ταλαντούχος, είναι γνωστός για το πηγαίο χιούμορ του, κυρίως όμως για τις εξαιρετικές γνώσεις τους σε οικονομικά θέματα.

Πριν από 60 χρόνια, οι παππούδες του, ινδουιστές μετανάστες , ξεκίνησαν από το μηδέν στήνοντας το νοικοκυριό τους στη γηραιά αλβιώνα για ένα καλύτερο μέλλον. Μπορεί οι τσέπες τους να ήταν άδειες, ήταν όμως δουλευταράδες. Μιλώντας σουαχίλι, η γιαγιά του Σούνακ μεγάλωσε σε μια απομακρυσμένη καλύβα στην Τανζανία.

Το 1966, πήρε την απόφαση να πουλήσει τα κοσμήματα του γάμου της για να αγοράσει ένα εισιτήριο απλής μετάβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ταξίδεψε μόνη της, αφήνοντας πίσω τον σύζυγό της και τα μικρά της παιδιά, πήγε στο Λέστερ και βρήκε δουλειά ως λογίστρια. Ένα χρόνο αργότερα, είχε κάνει γερό κομπόδεμα για να ακολουθήσει η υπόλοιπη οικογένεια.

Οι γονείς του παντρεύτηκαν το 1977 και μετακόμισαν στο Σαουθάμπτον

Η Ούσα, μητέρα του Ρίσι, ήταν άριστη μαθήτρια και κέρδισε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Aston, όπου σπούδασε Φαρμακευτική. Στη συνέχεια γνώρισε τον Γιασβίρ, έναν φοιτητή ιατρικής, μέσω οικογενειακών φίλων.

Παντρεύτηκαν το 1977, μετακόμισαν στο Σαουθάμπτον και απέκτησαν τρία παιδιά – ο Ρίσι είναι ο πρωτότοκος , ο Σαμτζάι είναι κλινικός ψυχολόγος και νευροψυχολόγος και η κόρη τους Ραάκι, εργάζεται στον ΟΗΕ.

Όπως πολλές οικογένειες μεταναστών, οι Σούνακ έγιναν Ευαγγελιστές. Με την επιτυχημένη πορεία του φαρμακείου, συν το εισόδημα του μπαμπά- γιατρού Σιασβίρ, οι γονείς του Σούνακ κατάφεραν να στείλουν τα παιδιά τους σε αξιοπρεπή τοπικά ιδιωτικά σχολεία.

 

«Πάντα ξεχώριζε στο πλήθος»

Ο Ρίσι παρακολούθησε μεταξύ άλλων το Oakmount, ένα ιδιωτικό σχολείο όπου διέπρεψε στο κρίκετ και το χόκεϊ. Η Τζούντι Γκρέγκορι, μία από τις δασκάλες του θυμάται ότι από μικρός ξεχώριζε. «Πάντα ξεχώριζε στο πλήθος ως γνήσιο και στοργικό αγόρι. Πολύ διακριτικό και με με υπέροχη αίσθηση του χιούμορ.»

Παιδί Ινδών μεταναστών δεύτερης γενιάς, γεννήθηκε πρόωρα: βιαζόταν μάλλον να αφήσει το… αποτύπωμά του στη χώρα που τον ανέδειξε πρωθυπουργό.

Ωστόσο, σε ηλικία 13 ετών, ο Ρίσι απορρίφθηκε από την επιτροπή που έδινε υποτροφίες στο Winchester, το διάσημο σχολείο όπου τα δίδακτρα είναι τώρα 43.000 λίρες . Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αυτή μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της ζωής του. «Ήταν μεγάλη υπόθεση», είχε πει σε μια συνέντευξη. «Όταν απορρίφθηκα, ήταν μεγάλο πρόβλημα για τους γονείς μου».

Σύντομα όμως διακρίθηκε για τις υψηλές επιδόσεις στα οικονομικά ενώ τον ελεύθερο χρόνο του έπαιζε κρίκετ, χόκεϊ και ποδόσφαιρο.

Ο Ρίσι φαίνεται να φλέρταρε για πρώτη φορά με τον ευρωσκεπτικισμό ως έφηβος, γράφοντας στο σχολικό περιοδικό «The Wykehamist» για το « Νέα εργατική ρητορική» που ακουγόταν «ανησυχητικά φιλοευρωπαϊκή».

sunak_child

Σπούδασε στην Οξφόρδη και δούλεψε για την Goldman Sachs

Περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές ενώ εργαζόταν στο «Kuti’s Brasserie», ένα ινδικό εστιατόριο στην προκυμαία του Σαουθάμπτον. Έπειτα έλαβε υποτροφία στο Lincoln College της Οξφόρδης, αποκτώντας πτυχίο στη Φιλοσοφία, την Πολιτική και τις Οικονομικές επιστήμες.

Μετά την Οξφόρδη, ο Ρίσι προσλήφθηκε με παχυλό μισθό στη Goldman Sachs και μετακόμισε στο Λονδίνο, αγοράζοντας ένα διαμέρισμα 210.000 λιρών στο South Kensington με τη βοήθεια των γονιών του.

Γνώρισε τη σύζυγό του στο Στάνφορντ

Ύστερα από τρία χρόνια εκεί, κέρδισε μια υποτροφία το 2005 κάνοντας το MBA του στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Εκεί, σε ηλικία 24 ετών, του τράβηξε το ενδιαφέρον μια συμφοιτήτριά του, ονόματι Aξάτα Μάρτι, για χάρη της οποίας άλλαζε το πρόγραμμα των μαθημάτων του «για να είναι στην ίδια τάξη με την νεαρή φοιτήτρια.

Η Ακσάτα για χάρη του άφησε στην ντουλάπα τα ψηλοτάκουνά της φορώντας σανδάλια και φλατ παπούτσια για να συνοδεύει τον μικροκαμωμένο Σούνακ που κυκλοφορούσε μ΄ένα σακίδιο στην πλάτη.

Η σύζυγος του Ρίσι Σούνακ, είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μάρτι, του «Μπιλ Γκέιτς της Ινδίας». Ίδρυσε μια εταιρεία λογισμικού , την «Infosys», στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας.

Σε συνεντεύξεις, ο Σούνακ ισχυρίζεται ότι δεν έχει πάρει ποτέ ναρκωτικά ή ακόμη και τσιγαριλίκι. Παραδέχεται ότι φορούσε «κοστούμι » ως παιδί και αργότερα πήγαινε σε «πολλά νυχτερινά μαγαζιά». Δηλώνει φανατικός θαυμαστής των «Star Wars» και των ταινιών του Τζέιμς Μποντ.

sunak_wife

Από το Λος Άντζελες στην Ντάουνινγκ Στριτ

Στο γάμο τους, το 2009, Ρίσι και Ακσάτα υποδέχτηκαν χίλιους καλεσμένους που απόλαυσαν ένα διήμερο πάρτι στη Μπανγκαλόρ. Λίγο αργότερα, το ζευγάρι μετακόμισε στη Σάντα Μόνικα, ένα παραθαλάσσιο προάστιο του Λος Άντζελες, όπου ο Ρίσι (ο οποίος μέχρι τότε είχε περάσει μερικά κερδοφόρα χρόνια δουλεύοντας σε hedge funds) βοήθησε στη δημιουργία μιας επενδυτικής εταιρείας που ονομαζόταν Theleme Partners.

Έχουν μία βίλα εκεί: ένα ρετιρέ αξίας 5,5 εκατομμυρίων λιρών με απίστευτη θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η οικογένεια κάνει κατά καιρούς διακοπές.

sunak_girls

Με την άφιξή του στο Νο 10, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Αξάτα, τις κόρες Κρίσνα και Ανούσκα, και το κατοικίδιο ζώο τους λαμπραντόρ «Νόβα», ο Σούνακ, έκανε την ανατροπή κατακτώντας τον τίτλο του νεότερου και μη λευκού πρωθυπουργού στη Βρετανία.

Η επαγγελματική του ανέλιξη έγινε ταχύτατα: μόλις επτά χρόνια από τότε που πέρασε το κατώφλι του Ουέστμινστερ ως βουλευτής, ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Ο Σούνακ ως Ινδουιστής, δίνει τον κοινοβουλευτικό του όρκο στο ιερό σανσκριτικό κείμενο, την Μπαγκαβάντ Γκίτα.

sunak_family