Έως τις 28 Οκτωβρίου η εκλογή πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο - Στο προσκήνιο ο Τζόνσον

Έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή του νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, δήλωσε πως μέχρι τις 28 του μήνα θα γίνουν οι εκλογές για νέο πρωθυπουργό. «Θα είναι εφικτό να γίνει μια ψηφοφορία και να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μπρέιντι.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία εκλογής της Τρας διήρκεσε δύο μήνες μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με το Sky News, ο Ρίσι Σουνάκ και η Πένι Μόρντοντ πιστεύεται ότι θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για την αντικατάσταση της Τρας. Ο Μάικλ Γκόουβ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία, σύμφωνα με τον Guardian.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών. «Κάνει βολιδοσκοπήσεις, αλλά λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times Στίβεν Σουίνφορντ, σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της Τρας έρχεται στον απόηχο της κρίσης που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο στρατόπεδο των Τόρις, με ολοένα και περισσότερα στελέχη του κόμματος να ζητούν την παραίτησή της.

Η Τρας εξελέγη για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον και στις 6 Σεπτεμβρίου έγινε επισήμως πρωθυπουργός, αφού πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ Β’, λίγες ημέρες πριν αυτή πεθάνει. Ωστόσο σήμερα (20/10) το μεσημέρι, η Τρας αποφάσισε να παραιτηθεί, δημιουργώντας πολιτικό χάος στη Βρετανία.