Μισέλ: Από κοινού αγορά φυσικού αερίου και εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού ορίου τιμών

Η ενεργειακή κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας των ηγετών των «27» στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (19/10) και την Παρασκευή.

Στην επιστολή πρόσκλησης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το επίκεντρο της ατζέντας μας είναι η ενεργειακή κρίση, για την οποία πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως. Ειδικότερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε επιτακτικά τις τρεις γραμμές δράσης μας: μείωση της ζήτησης, διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και συγκράτηση των τιμών».

Ο ίδιως τονίζει πως «είναι η ευκαιρία» να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα που μπορούν να μειώσουν τις τιμές και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην από κοινού αγορά φυσικού αερίου, την ανάπτυξη ενός νέου σημείου αναφοράς που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου και την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού ορίου τιμών.

«Περιμένω επίσης να αντιμετωπίσουμε άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά, όπως ένα πλαίσιο της ΕΕ για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι, παρά τους διαφορετικούς εθνικούς περιορισμούς, θα προσεγγίσουμε εποικοδομητικά τον ενεργειακό μας διάλογο, αντιλαμβανόμενοι τον κατεπείγοντα χαρακτήρια της κατάστασης για το συλλογικό μας συμφέρον», προσθέτει ο Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα αναφέρει ότι «οι οικονομικές μας προοπτικές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής μας κρίσης. Ως συνέπεια της συζήτησής μας για την ενέργεια, θα ήθελα να επικεντρωθούμε επίσης στον αποτελεσματικό συντονισμό των απαντήσεων της οικονομικής μας πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».

Στο «τραπέζι» ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Το Κρεμλίνο επέλεξε να κάνει πολλά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης εκστρατείας κινητοποίησης, της ενορχήστρωσης ψευδών ‘δημοψηφισμάτων’ για την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας και της υιοθέτησης μιας απειλητικής ρητορικής. Πιο πρόσφατα, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αδιάκριτα περιοχές αμάχων. Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν. Στη συνάντησή μας, θα ήθελα να συζητήσουμε τη βοήθειά μας στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας με σκοπό την προετοιμασία της για τον φετινό χειμώνα, καθώς και τη βιωσιμότητα της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειάς μας», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι μετά τις πρόσφατες επιθέσεις «δολιοφθοράς» κατά των αγωγών Nord Stream, «θα εξετάσουμε επίσης τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας μας για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας».

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

«Μετά την παραδοσιακή μας ανταλλαγή με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές της επιπτώσεις. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα θέματα, κυρίως την κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής», καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.