Ανησυχία του ΟΗΕ για νόμο στην Τουρκία που προβλέπει ποινές φυλάκισης για διασπορά fake news

Την «ανησυχία» του εξέφρασε σήμερα ο ΟΗΕ για την έγκριση, από το τουρκικό κοινοβούλιο, του νόμου με βάση τον οποίο δημοσιογράφοι και χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καταδικάζονται σε φυλάκιση έως και τριών ετών για μετάδοση «ψευδών ειδήσεων».

Το Γραφείο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υποστηρίζει πως ο συγκεκριμένος νόμος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποκειμενικής ερμηνείας και καταχρήσεων και προέτρεψε την Άγκυρα να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών Μάρτα Ουρτάδο, είπε: «Ανησυχούμε από την υιοθέτηση, την Πέμπτη, μιας σειράς τροπολογιών σε διάφορους νόμους, με τους οποίους υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί σημαντικά η ελευθερία της έκφρασης».

Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως σε ένα ήδη πολύ περιοριστικό πλαίσιο, υπάρχει ο κίνδυνος οι νέοι νόμοι να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των ανθρώπων να ερευνούν, να λαμβάνουν και να μοιράζονται πληροφορίες, όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, στο οποίο έχει προσχωρήσει και η Τουρκία.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του καθώς «αυτοί οι νόμοι προετοιμάστηκαν και υιοθετήθηκαν χωρίς να προηγηθεί σημαντική διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης».

«Η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφορία είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική συμμετοχή των ανθρώπων στον δημόσιο βίο και την πολιτική και είναι αναγκαίες σε κάθε δημοκρατία. Καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης, την οποία εγγυάται το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε η Ουρτάδο.

Οι περισσότερες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια στην Τουρκία πέρασαν στον έλεγχο κυβερνητικών αξιωματούχων ή επιχειρηματιών συμμάχων τους κατά τη διάρκεια της καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.