Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν πυρηνική απειλή για την επόμενη 10ετία σύμφωνα με την NSS

Η Στρατηγική Εθνική Ασφάλεια της Αμερικανικής Προεδρίας (NSS) προτείνει πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και το καταστρεπτικό μίας πυρηνικής σύγκρουσης, καθώς οι προβλέψεις για το κοντινό μέλλον, κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

Sύμφωνα με την NSS, οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αποτρέψουν δύο πυρηνικές δυνάμεις μέσα στην επόμενη 10ετία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Αρχικά, αναφέρεται ως άμεση απειλή στη Ρωσία, η οποία έχει εισβάλει στην Ουκρανία και έχει προσαρτήσει εδάφη της χώρας στην κυριαρχία της και έπειτα στην Κίνα, ως πιο ικανό ανταγωνιστή μακροπρόθεσμα.

Επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος για χρήση των πυρηνικών από τη Ρωσία, όσο ο στρατός τής θα χάνει στο πεδίο της μάχης με την Ουκρανία.

«Ο συμβατικός στρατός της Ρωσίας θα έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που πιθανότατα θα αυξήσει την εξάρτηση της Μόσχας από τα πυρηνικά όπλα στον στρατιωτικό της σχεδιασμό», αναφέρει η NSS.

Η δημοσίευσή του στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ είχε προγραμματιστεί την άνοιξη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.