Δριμεία κριτική Μπορέλ σε πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης

Για βραδύτητα, αναποτελεσματικότητα και χειραγώγηση έναντι των χωρών στις οποίες εργάζονται κατηγόρησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, κορυφαίους διπλωμάτες, ασκώντας τους δριμεία κριτική για απουσία ετοιμότητας αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Δεν είναι περίσταση κατά την οποία θα σας στείλω λουλούδια, λέγοντάς σας ότι είστε πανέμορφοι, ότι κάνετε πολύ καλή δουλειά και ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι”, είπε χαρακτηριστικά στους πρεσβευτές που εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ο Μπορέλ συνέχισε, κατηγορώντας το παγκόσμιο διπλωματικό δίκτυο της ΕΕ ότι τού παρέχει λιγότερη πληροφόρηση από ό,τι ο Τύπος. “Κάποιες φορές, μάθαινα πολύ περισσότερα για όσα συμβαίνουν σε κάποιο σημείο του πλανήτη διαβάζοντας εφημερίδες παρά διαβάζοντας τις δικές σας αναφορές”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Θα έπρεπε να έχω την καλύτερη ενημέρωση στον κόσμο”, τονίζοντας ότι το διπλωματικό προσωπικό πρέπει να βρίσκεται σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση αναφορικά με τις κρίσεις που εκτυλίσσονται ανά τον πλανήτη. “Συμπεριφερθείτε σα να βρίσκεστε στην πρεσβεία σας: Πάρτε ένα τηλέφωνο, στείλτε ένα email, ένα τηλεγράφημα. Γρήγορα, παρακαλώ, ανταποκριθείτε”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ επεσήμανε ότι η Ένωση δεν κατάφερε να προβλέψει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία, γεγονός που τον ανάγκασε να βασίζεται στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δύο ημέρες πριν από την εισβολή: “Εδώ, στις Βρυξέλλες, οι Αμερικανοί μάς έλεγαν ΄Θα επιτεθούν, θα επιτεθούν!΄ και εμείς αρνούμασταν να το πιστέψουμε”.

Επιπλέον, τόνισε ότι η ΕΕ χάνει την μάχη της ρητορικής έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες, όπως ανέφερε, “έχουν εξαπολύσει τα τρολ τους για εξαπλωθεί το μήνυμά τους ανά τον πλανήτη”. “Αυτή είναι μία μάχη που δεν έχουμε κερδίσει, διότι δεν μαχόμαστε αρκετά”, είπε, ασκώντας κριτική στους διπλωμάτες για την μη αναπαραγωγή των δικών του αναρτήσεων στο Twitter στους δικούς τους επίσημους λογαριασμούς. “Μένω κατάπληκτος από το γεγονός ότι κάποιες αποστολές φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται αρκετά για την επικοινωνία μας, δεν αναρτούν στο Twitter τα κεντρικά μας μηνύματα. Πρέπει να αποτελείτε ένα δίκτυο το οποίο επαναλαμβάνει και στέλνει και επιμένει”, κατέληξε.