Politico: Ίσως έρχεται το τέλος του Πούτιν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ, που ζει εξόριστος, εκτιμά πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εξουσία. 

«Σε τρεις ή τέσσερις μήνες, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια κρίσιμη αλλαγή», είναι η εκτίμηση του Κασιάνοφ, πρωθυπουργού του Πούτιν από το 2000 έως το 2004.

Το Politico επικαλείται τις δηλώσεις του Κασιάνοφ, στο δίκτυο Sky News στις 30 Σεπτεμβρίου, για να εστιάσει στη μετατόπιση της ισχύος εντός του Κρεμλίνου, ενώ ο Πούτιν φαίνεται να χάνει έδαφος και μέσα στην οργή του να «ξηλώνει» υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες που πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν, πιστεύουν πως ο Ρώσος ηγέτης είναι πιθανό να αποχωρήσει στο εγγύς μέλλον.

Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές «εσωτερικές διαμάχες» έχουν προκύψει στο Κρεμλίνο με αξιωματούχους να επικρίνουν δημόσια ο ένας τον άλλον.

Ακόμη, αρκετοί αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου έχουν μιλήσει σχετικά με το «τέλος» τού. «Μπορεί να το αποφύγει; Δεν ξέρω», είπε στο Politico ο εξόριστος Ρώσος και επικριτής του Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. «Οι γνώστες του Κρεμλίνου και μεγάλοι πολιτικοί παράγοντες φαίνεται να επεξεργάζονται ήδη τη ζωή μετά τον Πούτιν», πρόσθεσε.

Ο Χοντορκόφσκι πιστεύει ότι αυτό εξηγεί γιατί ορισμένοι γνώστες του Κρεμλίνου αναζητούν τα φώτα της δημοσιότητας, ιδίως ο Καντίροφ και ο Πριγκόζιν.

Ο Πριγκόζιν έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι ίδρυσε την Ομάδα Wagner, τη ρωσική παραστρατιωτική ομάδα που κατηγορείται ότι διέπραξε φρικαλεότητες στην Αφρική, τη Συρία και την Ουκρανία για λογαριασμό της Μόσχας. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει την έκκληση του Καντίροφ να τιμωρηθούν οι διοικητές, να αφαιρεθούν ο βαθμός και τα μετάλλιά τους και να σταλούν στο μέτωπο. «Όμορφα, Ραμζάν, συνέχισε έτσι. Αυτοί οι τραμπούκοι θα πρέπει να μεταφερθούν στην πρώτη γραμμή ξυπόλητοι με πολυβόλα», είχε σημειώσει ο Πριγκόζιν σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, επικεφαλής του επιτελείου του Αλεξέι Ναβάλνι, του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, περιγράφει τον Πριγκόζιν ως «τον πιο επικίνδυνο εγκληματία στο περιβάλλον του Πούτιν».