Αποκαταστάθηκε μερικώς η κίνηση στη γέφυρα της Κριμαίας - Σε κίνδυνο ο ανεφοδιασμός των Ρώσων

Η στρατηγικής σημασίας -για τους Ρώσους- γέφυρα της Κριμαίας φαίνεται πως έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί και ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο τον ανεφοδιασμό των Ρώσων, ενώ παράλληλα η κυκλοφορία των οχημάτων στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την έκρηξη αποκαταστάθηκε.

Αρχικά, το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών αναφέρει πως αποκαταστάθηκε η περιορισμένη κίνηση των οχημάτων στις λωρίδες στη Γέφυρα της Κριμαίας. Νωρίτερα, το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι η οδική κίνηση των οχημάτων θα αποκατασταθεί σύντομα στις λωρίδες της Γέφυρας της Κριμαίας που δεν έπαθαν καταστροφές από την έκρηξη.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η κίνηση θα είναι περιορισμένη στη διέλευση της γέφυρας προς εναλλακτικές κατευθύνσεις.

Πρόκειται βέβαια για μια γέφυρα στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους, αφού από εκεί πραγματοποιείται η μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορεί να εκτιμηθεί άμεσα, όμως προκαλεί ανησυχία στις ρωσικές δυνάμεις αφού είναι η μόνη οδός στρατιωτικού εφοδιασμού που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Χωρίς αυτή, ο στρατός της Ρωσίας θα περιοριστεί σοβαρά στην ικανότητά του να φέρει καύσιμα, εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε το επεισόδιο ως «έκτακτο», χωρίς να εκτιμήσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό. Είπε ότι ο Πούτιν είχε ενημερωθεί.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό να σχηματίσει μια κυβερνητική επιτροπή για να ανακαλύψει τα αίτια του περιστατικού και να εξαλείψει τις συνέπειες το συντομότερο δυνατό», είπε ο Πεσκόφ.

Οι αξιωματούχοι στην προσαρτημένη στη Ρωσία Κριμαία, φαίνονται σίγουροι για το ποιος βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στη γέφυρα. «Οι Ουκρανοί βάνδαλοι μπόρεσαν να φτάσουν στη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, πρόεδρος του λεγόμενου κοινοβουλίου της Κριμαίας.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντολιάκ, έγραψε ανάρτησή του στο Twitter: «Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Ό,τι παράνομο, πρέπει να καταστραφεί. Όλα τα κλεμμένα πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία. Όλοι οι Ρώσοι κατακτητές πρέπει να εκδιωχθούν».

Ένας ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος δεν αρνήθηκε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δεν το επιβεβαίωσε. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ένα όχημα με καύσιμα που προοριζόταν να τροφοδοτήσει τις δυνάμεις κατοχής στη νότια Ουκρανία περνούσε από τη γέφυρα», είπε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο Πούτιν πρέπει να είναι χαρούμενος. Δεν παίρνουν όλοι ένα τόσο ακριβό δώρο στα γενέθλιά τους».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση στρατιωτικών οχημάτων που κατευθύνονται μέσω της γέφυρας στην Κριμαία έχει αυξηθεί. Οι ουκρανικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις αντεπίθεσης στην περιοχή, παίρνοντας πίσω σημαντικές εκτάσεις γης, προσπαθώντας να οδηγήσουν τις ρωσικές δυνάμεις ανατολικά, κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου και να απελευθερώσουν τη Χερσώνα.