Ζελένσκι: «Οι Ρώσοι προετοιμάζουν την κοινωνία για χρήση πυρηνικών όπλων»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή προληπτικών κυρώσεων στη Ρωσία, τονίζοντας πως η Μόσχα έχει ήδη αρχίσει να «προετοιμάζει την κοινωνία» για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

«Αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινωνία τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν, αλλά αρχίζουν να το επικοινωνούν. Δεν ξέρουν αν θα τα χρησιμοποιήσουν ή όχι. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο ακόμη και να μιλάμε για αυτό», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Ζελένσκι αρνήθηκε ότι κάλεσε για πλήγματα κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι η λέξη που είχε χρησιμοποιήσει στα ουκρανικά είχε παρεξηγηθεί. Υποστήριξε ότι η αναφορά του μεταφράστηκε λάθος. «Πρέπει να χρησιμοποιείτε προληπτικές κλωτσιές», είπε, «όχι επιθέσεις». «Μετά από αυτή τη μετάφραση οι Ρώσοι το αξιοποίησαν με τον δικό τους τρόπο και άρχισαν να τη μεταφράζουν εκ νέου προς άλλες κατευθύνσεις», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι οι απειλές της Ρωσίας  συνιστούν «κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη». «Ο κόσμος μπορεί να σταματήσει επειγόντως τις ενέργειες των Ρώσων κατακτητών. Ο κόσμος μπορεί να εφαρμόσει ένα πακέτο κυρώσεων σε τέτοιες περιπτώσεις και να κάνει τα πάντα για να τους κάνει να εγκαταλείψουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», δήλωσε ο Ζελένσκι.