Αμφισβητεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες η Γαλλία

Το τουρκολυβικό μνημόνιο συνεργασίας για την αναζήτηση υδρογονανθράκων «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ανακοίνωσε το Παρίσι.

Η Γαλλία, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της, τοποθετήθηκε σχετικά με το «μνημόνιο κατανόησης» και τονίζει πως αυτό «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη».

Για τη συμφωνία έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους και άλλες χώρες οι οποίες μάλιστα το έχουν καταδικάσει, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ. Ενώ υπενθυμίζεται πως και το κοινοβούλιο της Λιβύης πέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία ως «παράνομη», επικαλούμενο την έλλειψη έγκρισης από το νομοθετικό σώμα της Λιβύης. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, χαρακτήρισε «παράνομο» το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και υπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

Από την πλευρά της η ΕΕ, μέσω του εκπροσώπου της Κομισίον για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, τόνισε πως«το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη».