Τουλάχιστον 82 νεκροί σε διαδηλώσεις στο Ιράν από την περασμένη Παρασκευή

Από την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην καταστολή των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν στη Ζαχεντάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν παράνομα τουλάχιστον 66 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους όταν άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες και εκτόξευσαν σφαιρίδια και δακρυγόνα σε διαδηλωτές, περαστικούς και πιστούς στις κινητοποιήσεις της 30ής Σεπτεμβρίου σε αυτήν την πόλη της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν», αναφέρει η διεθνής οργάνωση. Προσθέτει πως «άλλοι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια στη Ζαχεντάν, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καταστολής των διαδηλώσεων».

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως «τα στοιχεία που συλλέξαμε από ακτιβιστές, από τις οικογένειες των θυμάτων, τους αυτόπτες μάρτυρες, τις φωτογραφίες και τα βίντεο των διαδηλώσεων, υποδηλώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Ζαχεντάν είναι πιθανότατα υψηλότερο». Επίσης έγινε αναφορά και για τον θάνατο τουλάχιστον τριών παιδιών που έχουν σκοτωθεί μετά την 30ή Σεπτεμβρίου. «Τα περισσότερα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, την καρδιά, τον λαιμό και τον κορμό, γεγονός που αποκαλύπτει μια σαφή πρόθεση των δυνάμεων ασφαλείας να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν σοβαρά», υπογραμμίζει.

Από την πλευρά της η ιρανική MKO «Iran Human Rights», τονίζει πως οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή την καταγγελία σε βάρος ενός αστυνομικού διευθυντή της πόλης Σαμπαχάρ, ο οποίος φέρεται να βίασε μια 15χρονη που προέρχεται από τη σουνιτική μειονότητα των Βαλούχων.

Οι ταραχές αυτές ξέσπασαν ενώ το κλίμα στο Ιράν είναι ήδη τεταμένο, με αφορμή το θάνατο της Μαχσά Αμινί.