Ουκρανία: Βρέθηκε «μίνι Άουσβιτς» λένε οι Ουκρανοί αξιωματούχοι - "Τους έβγαζαν τα χρυσά δόντια" υποστηρίζουν

Ένας θάλαμος βασανιστηρίων -που αποκαλούν «μίνι Άουσβιτς» αξιωματούχοι στην Ουκρανία – ανακαλύφθηκε σε πόλη στα βόρεια που απελευθερώθηκε πρόσφατα.

Στο δωμάτιο στην πόλη Pisky-Radkivski στη βόρεια Ουκρανία, ανατολικά της μαρτυρικής πόλης Ιζιούμ βρέθηκε ένα πλαστικό κουτί γεμάτο με περισσότερες από 200 χρυσές θήκες δοντιών και οδοντοστοιχίες – οδηγώντας τους αξιωματούχους να πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον χώρο ενός ρωσικού θαλάμου βασανιστηρίων.

Η πόλη αυτή απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα από ουκρανικές δυνάμεις, που έκαναν την ανατριχιαστική ανακάλυψη στην περιοχή Μπόροβα μαζί με εργαλεία βασανιστηρίων, όπως μια αντιασφυξιογόνα μάσκα με ένα βρώμικο πανί προσαρμοσμένο πάνω της, που σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας Ρώσοι την έβαζαν στο κεφάλι του θύματος, που ήταν καλυμμένο μ’ ένα κουρέλι και «το έθαβαν ζωντανό».


Το κουτί με τα χρυσά δόντια ώθησε το ουκρανικό ΥΠ ΑΜ να κάνει συγκρίσεις μεταξύ των ρωσικών και των ναζιστικών δυνάμεων, περιγράφοντας το δωμάτιο ως «μίνι Άουσβιτς», δηλαδή το ναζισιτκό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι και όπου οι Ναζί συνέλεξαν σαράντα κιλά χρυσού από δόντια και τεχνητές οδοντοστοιχείες από τις σορούς θυμάτων που εξέπνευσαν στους θαλάμους αερίων.

Στις φωτογραφίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του Χαρκόβου Σερχίι Μπολβίνοφ, διακρίνονται μεταξύ άλλων ένα σπασμένο τηλέφωνο, κομμάτια αγκαθωτού σύρματος κι ένας δονητής. «Οι γείτονες άκουγαν συνέχεια ουρλιαχτά από το σημείο εκείνο. ΟΙ ερευνητές βρήκαν έναν φρικτό θάλαμο βασανιστηρίων στο χωριό», είπε ο Μπολβίνοφ επιβεβαιώνοντας ότι η αστυνομία γνωρίζει τα ονόματα των θυμάτων.

«Τρομοκρατούσαν, έδερναν και κακοποιούσαν κατοίκους»

Η Εθνική Αστυνομική Δύναμη της Ουκρανίας κατηγόρησε Ρώσους στρατιώτες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου όσο τελούσε υπό την κατοχή τους η περιοχή.

Αντιασφυξιογόνα μάσκα με προσαρμοσμένο πάνω της, που σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας Ρώσοι την έβαζαν στο κεφάλι του θύματος, που ήταν καλυμμένο μ’ ένα κουρέλι, και το έθαβαν ζωντανό / Φωτογραφία: Defence of Ukraine
«Όταν μπήκαν οι Ρώσοι στρατιώτες στο χωριό, πέταξαν έξω από τα σπίτια τους τους κατοίκους και βολεύτηκαν οι ίδιοι εκεί. Τρομοκρατούσαν, έδερναν και κακοποιούσαν τους ανθρώπους. Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έκαναν πλιάτσικο, άφησαν πίσω τους λεηλατημένα σπίτια και βρωμιές, το σήμα κατατεθέν του “ρωσικού κόσμου”», πρόσθεσε.

Βρέθηκε νέος ομαδικός τάφος σε απελευθερωμένη πόλη της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, βρέθηκαν πάνω από 50 τάφοι σε ομαδικό τάφο στην πόλη Λιμάν της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Αρκετοί από τους τάφους έφεραν πινακίδες με ονόματα και ορισμένοι μόνον αριθμούς, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Hromadske.

Το Λιμάν πέρασε ξανά σε ουκρανικά χέρια στις 2 Οκτωβρίου μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, που φοβήθηκαν μήπως αιχμαλωτιστούν από τους προελαύνοντες Ουκρανούς.