Παρίσι: Το γερμανικό πακέτο των 200 δισ. απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες χώρες

Η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, σχολίασε το γερμανικό πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει ως στόχο την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Η Γαλλία θεωρεί πως το συγκεκριμένο πακέτο απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και ζητά «καλύτερο συντονισμό» των εθνικών προγραμμάτων. «Είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το κάνουμε κι εμείς», παραδέχεται το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας. «Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με την λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας», δήλωσε η ίδια προεδρική πηγή. Το θέμα είναι «ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων που δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο τις ίδιες διαστάσεις», συμπλήρωσε.

Παρά την κριτική που δέχεται η Γερμανία για το πρόγραμμα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, δήλωσε πως «τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα».

Η Προεδρία της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον καγκελάριο για το θέμα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Βερολίνο… δεν υπάρχουν διαφορές για τα θέματα αυτά», διαβεβαίωσε η πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Υπάρχει συλλογική συνείδηση και στις δύο όχθες του Ρήνου για την διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων, για την ανάγκη συντονισμού και αλληλεγγύης. Υπάρχει μάλλον σύγκλιση για να προχωρήσουμε μαζί και να ξαναδώσουμε ώθηση τόσο στην διμερή σχέση, όσο και στις γαλλογερμανικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο Γερμανός καγκελάριος θα ξανασυναντηθούν πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της Πράγας. «Μπορούμε να υπενθυμίσουμε και άλλα περιστατικά κατά τα οποία η καγκελάριος (Άνγκελα Μέρκελ) είχε λάβει αποφάσεις, λιγότερο ή περισσότερο συντονισμένες, κυρίως ως προς τα μεταναστευτικά θέματα», κατέληξε η πηγή.