Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που θέτει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια υπό ρωσικό έλεγχο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε σήμερα διάταγμα που υποχρεώνει την κυβέρνηση της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχό της τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. 

Ο πυρηνικός σταθμός πλέον θεωρείται «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία» και τους τελευταίους μήνες βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων. Ο σταθμός βρίσκεται από την περασμένη άνοιξη υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, όμως μέχρι τώρα λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν, θα πρέπει να συσταθεί μια κρατική επιχείρηση με την επωνυμία «NPP Zaporizhzhya» («Πυρηνικός Σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Ζαπαρόσκαγια») στην οποία θα θα κατοχυρωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σταθμού.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Πέτρο Κότιν, δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο με τους Ρώσους.

«Όλες οι περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του σταθμού θα λαμβάνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία της Emnergoatom» δήλωσε ο Κότιν, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση την νομοθεσία της Ουκρανίας, εντός πλαισίου του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, εντός του πλαισίου της Energoatom».