Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί - "Καταρρέει το μέτωπο στη Νότια Ουκρανία" υποστηρίζουν - Μερική υποχώρηση σε σημεία, απαντά η Ρωσία

Ο έλεγχος της Ρωσίας έχει καταρρεύσει στη νότια Ουκρανία, καθώς δεκάδες πόλεις απελευθερώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με πηγές και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Το Κίεβο είπε ότι τα στρατεύματά του «προελαύνουν με σιγουριά προς τη θάλασσα», καθώς βίντεο έδειχναν την πόλη Davydiv Brid υπό τον έλεγχό τους μαζί με μια ομάδα μικρότερων οικισμών στη γύρω ύπαιθρο.

Εν τω μεταξύ, φιλορώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους είχαν υποχωρήσει περίπου 10 μίλια κάτω από τον ποταμό Ντνίπρο, καθώς ολόκληρο το βόρειο άκρο δυτικά του ποταμού έπεσε στα χέρια της Ουκρανίας.

Ο Illia Ponomarenko, ένας δημοσιογράφος του Kyiv Independent, έγραψε στο Twitter: «Θεέ μου, το ρωσικό μέτωπο προφανώς καταρρέει στον Νότο».

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται λίγες ημέρες αφότου ο Πούτιν προσάρτησε στη Ρωσία την περιοχή της Χερσώνας -μαζί με άλλες τρεις, υποσχόμενος ότι θα ανήκουν στη Μόσχα «για πάντα».

Ρωσικοί χάρτες «μαρτυρούν» την απόσυρση των στρατευμάτων από περιοχές της Ουκρανίας
Οι χάρτες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας φαίνεται να δείχνουν την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία, όπου δέχθηκαν σοβαρή πίεση από την ουκρανική αντεπίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το Reuters αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σε βίντεο που παρουσιάστηκαν φάνηκε ότι οι περιοχές που βρίσκονται υπό την κατοχή των Ρώσων είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Χάρτες που δημοσιεύθηκαν από το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Rybar, με διαφορά μόλις τεσσάρων ωρών, δείχνουν μια τεράστια ουκρανική ώθηση στη Χερσώνα.

Οι θέσεις των δύο στρατών στις 11 το πρωί της 4ης Οκτωβρίου:

Μέχρι τις 3 μ.μ. η πρώτη γραμμή είχε μετακινηθεί πάνω από 30 μίλια:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου δεν μίλησε για απόσυρση στρατευμάτων ούτε για υποχώρηση, όμως στους χάρτες που χρησιμοποίησε για να δείξει τη θέση των ρωσικών επιθέσεων οι σκιασμένες περιοχές που δείχνουν τον ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο ήταν κατά πολύ μειωμένες.

 

Στη βορειοανατολική Ουκρανία, οι δυνάμεις της κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής, που εκτείνεται περίπου 70 χιλιόμετρα νότια από το Κουπιάνσκ κατά μήκος του ποταμού Oskil, φάνηκε να έχουν υποχωρήσει περίπου 20 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, μέχρι τα σύνορα της επαρχίας Λουχάνσκ.

 

Αυτό δείχνει ότι οι Ρώσοι έχουν απομακρύνει τα στρατεύματά τους από την επαρχία Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Στην επαρχία Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, η γραμμή ελέγχου της Ρωσίας στη δεξιά όχθη του ποταμού Ντνίπρο έχει μετατοπιστεί κατά 25 χιλιόμετρα νότια στον χάρτη, σε μια γραμμή που εκτείνεται δυτικά από την παραποτάμια πόλη Dudchany.

Και οι δύο περιοχές είναι πεδία μάχης όπου η Ουκρανία ανέφερε προόδους τις τελευταίες ημέρες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα έχει αναγνωρίσει μια αποχώρηση εμμέσως. Στις 11 Σεπτεμβρίου, ένας χάρτης που παρουσίασε το υπουργείο Άμυνας έδειξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει τα περισσότερα από τα μέρη του Χάρκοβου που είχαν καταλάβει, ανατολικά μέχρι το Oskil, ύστερα από μια ουκρανική επίθεση.

Τι σημαίνουν οι πρόσφατες ήττες της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο
Το Associated Press δημοσίευσε μια ανάλυση σχετικά με το τι σημαίνει η υποχώρηση της Ρωσίας από μια βασική πόλη της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο:

Η απογοήτευση για τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης έχει εκφραστεί εδώ και καιρό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διευθύνονται από εθνικιστές ειδήμονες και αναλυτές υπέρ του Κρεμλίνου, και ο όγκος αυξήθηκε μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα γύρω από το Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά. Τώρα, η απογοήτευση διαχέεται στις εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης και στις σελίδες των εφημερίδων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Ο λιγότερο συμφιλιωτικός τόνος από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έρχεται καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει εκτεταμένη ρωσική δυσαρέσκεια για τη μερική επιστράτευση εφέδρων και καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγωνίζονται να εξηγήσουν τα σχέδια προσάρτησης ουκρανικών περιοχών, την ίδια στιγμή που ανακαταλαμβάνονται από τις δυνάμεις του Κιέβου.

«Η ρωσική ήττα στο Χάρκοβο και στο Λίμαν, σε συνδυασμό με την αποτυχία του Κρεμλίνου να διεξαγάγει μερική επιστράτευση αποτελεσματικά και δίκαια, αλλάζουν θεμελιωδώς τον ρωσικό χώρο πληροφοριών», ανέφερε σε έκθεσή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Η κίνηση ανοίγει τον δρόμο για τα ουκρανικά στρατεύματα να πιέσουν δυνητικά ακόμη περισσότερο σε εδάφη που η Μόσχα ισχυρίζεται παράνομα ότι είναι δικά της. Οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν περισσότερα κέρδη στην αντεπίθεσή τους σε τουλάχιστον δύο μέτωπα τη Δευτέρα, προχωρώντας στις ίδιες περιοχές όπου η Ρωσία κινήθηκε προς προσάρτηση.