Το ΝΑΤΟ παρέλαβε το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας

Η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σέβονται αυτό το δικαίωμα. Έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή», είχε δηλώσει ο Στόλτενμπεργκ στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την αίτηση της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο γ.γ. είχε αναφέρει πως οποιαδήποτε απόφαση που λαμβάνεται στο ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία, δηλαδή τη συμφωνία και των 30 συμμάχων, κάτι που προς το παρόν φαίνεται να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί.

Την επόμενη εβδομάδα ίσως πραγματοποιηθεί και μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής με στόχο να τονιστεί η στήριξη των Συμμάχων στην Ουκρανία.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, είχε ξεκινήσει μία διαδικασία προσέγγισης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με βάση τη συμμετοχή της χώρας στο Πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη (partnership for peace program). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται από το 1994 και έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε συμμετέχοντα να αναπτύξει μια διμερή σχέση με το ΝΑΤΟ, επιλέγοντας τις δικές του προτεραιότητες συνεργασίας, καθώς και το επίπεδο και το ρυθμό προόδου. Τότε ανάλογα βήματα είχαν γίνει και με την Γεωργία.