Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι προσαρτήσεις των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία

Ο ΟΗΕ εκτάκτως θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση την Δευτέρα (10/10), ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά τις προσαρτήσεις των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Παουλίνα Κούμπιακ, στη Γενική Συνέλευση θα μετέχουν οι 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ και θα συνεδριάσει στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από το αίτημα της Ουκρανίας και της Αλβανίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως αναμένεται να  συζητηθεί ένα ψήφισμα, που είναι προς το παρόν στο στάδιο της προετοιμασίας, σχετικό με τις προσαρτήσεις. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ίδιο θέμα, την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία έθεσε βέτο ενώ η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ το προσχέδιο εκείνου του ψηφίσματος, συνταγμένο από την Αλβανία και τις ΗΠΑ,  καλούσε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς «να μην αναγνωρίσουν την ψευδοπροσάρτηση» των τεσσάρων περιοχών και ζητούσε να αποχωρήσουν «αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους» οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως οι Αμερικανοί προειδοποίησαν πως αν η Ρωσία θέσει βέτο, θα προσφύγουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου κάθε χώρα έχει μία ψήφο, χωρίς δικαίωμα βέτο. Η ψηφοφορία θα δώσει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα της απομόνωσης της Ρωσίας, με ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες να δυσφορούν καθώς η Δύση επικεντρώνει όλη την προσοχή της στην Ουκρανία.