Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας προειδοποιεί τη Ρωσία για συνέπειες σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι σε σημερινές τους δηλώσεις είπε η ακολουθία στρατηγικών λαθών του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να σταματήσει και ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα οδηγήσει σε συνέπειες.

Η Ρωσική πλευρά έχει κλιμακώσει τον πολέμου στην Ουκρανία, με κήρυξη μερικής επιστράτευσης και προειδοποιήσεις για χρήση πυρηνικών όπλων. Ο Κλέβερλι ρωτήθηκε για το πως θα αντιδρούσε η Βρετανία στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας στο περιθώριο της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος απάντησε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αλλά θα υπάρξει απάντηση.

«Αναπόφευκτα η χρήση πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα οπουδήποτε στον κόσμο δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Δεν πρόκειται να συζητήσω τη φύση ή την κλίμακα», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα πως η Μόσχα δεν θέλει να συμμετάσχει στην «πυρηνική ρητορική» που διαδίδεται από τη Δύση, αφού η βρετανική εφημερίδα Times ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει τα μέλη του ότι ο πρόεδρος Πούτιν ενδέχεται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Κλέβερλι τόνισε πως τα στρατηγικά λάθη του Πούτιν βλάπτουν τη Ρωσία και τον αφήνουν όλο και πιο απομονωμένο παγκοσμίως.

«Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές ότι η ακολουθία των στρατηγικών του λαθών πρέπει να σταματήσει. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς στην υπεράσπιση της πατρίδας τους και να υπερασπιζόμαστε τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα», συμπλήρωσε.