Για παραβίαση των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων κάνει λόγο ο Ακάρ

Μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet ο Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα θέτει εαυτόν εκτός των συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων, παραβιάζοντας το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης και το άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισίων.

Συνεχίζει την επιθετική ρητορική η τουρκική πλευρά, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας να κάνει λόγο για παραβιάσεις από την Αθήνα αλλά και να αναφέρεται και στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης. Αρχικά ο Ακάρ δήλωσε: «Ο πρώην πρόεδρος μιας χώρας υπερασπίζεται την Τριπολιτσά, δηλαδή τη σφαγή. Υπάρχουν Αλβανοί, Τούρκοι, Εβραίοι άμαχοι και Έλληνες μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους. Αν είσαι άνθρωπος δεν υπερασπίζεσαι τη σφαγή. Οι Έλληνες παρέμειναν υπό οθωμανική κυριαρχία για 400 χρόνια. Αλλά δεν έχασαν τη γλώσσα ή τη θρησκεία τους. Τώρα, το ίδιο έθνος, κατηγορεί ένα έθνος που συμπεριφέρεται έτσι εδώ και 400 χρόνια, για διώξεις και γενοκτονία! Λένε στους ανθρώπους στη Δυτική Θράκη “δεν είστε Τούρκοι”. Υπάρχει τζαμί στην Αθήνα, το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από ορθόδοξους».

Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε την Ελλάδα πως συνεχίζει τις παρενοχλήσεις και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ επιτέθηκε στη Δύση, λέγοντας πως δεν είναι αντικειμενικές.

«Το πιο σημαντικό μας πρόβλημα είναι ότι οι δυτικές χώρες δεν είναι αντικειμενικές. Παρ’ όλα αυτά λέμε “ειρήνη”, λέμε “διάλογο”, λέμε “κρατήστε το χέρι της ειρήνης που έχουμε απλώσει”. Ενώ πιέζουμε με τη διπλωματία μέχρι το τέλος, παίρνουμε κάθε είδους μέτρα στο πεδίο. Υπάρχουν τριγωνικές συνομιλίες με την Ελλάδα: Συμβουλευτικές, οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και απεμπλοκής (deconfliction) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Είπαμε ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση ΜΟΕ. Έχουν περάσει δύο χρόνια. Δεν ήρθαν. Μετά βγαίνουν και λένε “διάλογος”. Πώς θα γίνει αυτό;», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.