Πούτιν: Κερδίζει στα χαρτιά, χάνει στο πεδίο - Κατακραυγή για τις προσαρτήσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες συμφωνίες προσχώρησης τεσσάρων περιοχών, που αντιστοιχούν στο 15% του ουκρανικού εδάφους, στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου, στο Κρεμλίνο.

 

Η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί από τα δημοψηφίσματα-εξπρές των προηγούμενων ημερών σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, τα οποία καταγγέλθηκαν ως φάρσα από το Κίεβο και συνάντησαν διεθνή κατακραυγή. Πριν από την υπογραφή των συμφωνιών με τους τοπικούς ηγέτες των τεσσάρων κατεχόμενων από τον ρωσικό στρατό περιοχών, ο Ρώσος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία με σημαντικά πολιτικά μηνύματα.

Τόνισε ότι οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών θα είναι στο εξής «συμπατριώτες μας και αυτό θα ισχύει για πάντα». Κάλεσε το Κίεβο «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα εδάφη της «με όλο το σθένος της και με όλα τα διαθέσιμα μέσα» – κάτι που παραπέμπει και στο πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Βολές κατά της Δύσης

 

Επιπλέον εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα του σε «αποικία σκλάβων», και επανέλαβε παλαιότερο ισχυρισμό του ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ ήταν «η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα». Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν επιδιώκει την ανασύστασή της και ότι οι φιλοδοξίες του σταματούν σε μια «μεγάλη και ιστορική Ρωσία».

Τέλος ισχυρίστηκε, χωρίς να προσφέρει καμία απόδειξη, ότι οι «Αγγλοσάξονες» οργάνωσαν το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, στη Βαλτική. Ασαφές έμεινε από την ομιλία Πούτιν, όπως και από δηλώσεις του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, αν η προσάρτηση θα αφορά ολόκληρες τις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ή μόνο τα εδάφη τους που σήμερα ελέγχει ο ρωσικός στρατός.

Πούτιν: Κερδίζει στα χαρτιά, χάνει στο πεδίο – Κατακραυγή για τις προσαρτήσεις-1
Με επίσημη τελετή στο Κρεμλίνο και φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισφράγισε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Η απόφασή του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ενώ η Ουκρανία ζήτησε ταχύρρυθμη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Φωτ. Sputnik / Dmitry Astakhov / Pool via REUTERS.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε αίτηση για «ταχύρρυθμη ένταξη» της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Καταδικάζουν

Ηνωμένα Εθνη, ΗΠΑ και Ε.Ε. καταδίκασαν την προσάρτηση, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανακοινώνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε αίτηση για «ταχύρρυθμη ένταξη» της χώρας του στο ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι είναι «έτοιμος για διάλογο, αλλά με έναν άλλον πρόεδρο της Ρωσίας». Σχολιάζοντας το αίτημα του Κιέβου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ παρέπεμψε το θέμα στα 30 μέλη του Βορειατλαντικού Συμφώνου.

Την ώρα που το Κρεμλίνο οργάνωνε φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να γιορτάσει τις προσαρτήσεις, στο πεδίο της μάχης η Ρωσία συνέχιζε να χάνει έδαφος.

Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν περικυκλωθεί από τους Ουκρανούς στην πόλη Λιμάν της επαρχίας Ντονέτσκ, την οποία κατέλαβαν τον περασμένο Μάιο, και αναζητούσαν τρόπους διαφυγής, όπως αναγνώρισε ο ηγέτης των αποσχιστών που πολεμούν μαζί με τους Ρώσους, Ντένις Πουσίλιν.

Από την πλευρά του ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε αρκετές ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού και του Μικολάγεφ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων. Η πιο αιματηρή επίθεση έγινε στη Ζαπορίζια, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής, μέρος της οποίας εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.