Νέες ταραχές στο Ιραν - Τουλάχιστον 19 νεκροί σήμερα

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε ταραχές στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν στο Ιράν. 

Η κατάσταση το Ιράν είναι έκρυθμη και όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της χώρας, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, μεταξύ των οποίον και ένας συνταγματάρχης των «Φρουρών της Επανάστασης». Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών στην επαρχία αυτή, συνταγματάρχης Αλί Μουσαβί, σκοτώθηκε σε αυτό το «συμβάν», όπως το χαρακτήρισε ο κυβερνήτης της Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, Χοσεΐν Χιαμπανί.

Ο Χιαμπανί είπε πως οι νεκροί φτάνουν τους 19 ενώ την ίδια στιγμή έχουν τραυματιστεί άλλα 20 άτομα. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως προχώρησαν σε συλλήψεις αλλοδαπών, που σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέονται με το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε στη χώρα με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες 83 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ιράν.Οι αρχές, που αρνούνται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ευθύνονται για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, χαρακτηρίζουν τους διαδηλωτές «ταραξίες» και έχουν ανακοινώσει εκατοντάδες συλλήψεις.

Το υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι συνέλαβε «εννέα υπηκόους της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας» και άλλων χωρών «στον τόπο των ταραχών, στις οποίες είχαν αναμιχθεί». Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί «ξένες δυνάμεις» και ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ ότι οργανώνουν ή υποκινούν τις διαδηλώσεις.

Επίσης, το Iran International, ένα ιρανόφωνο τηλεοπτικό κανάλι που εδρεύει στο Λονδίνο, σήμερα μετέδωσε πολλά βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν την καταστολή των διαδηλώσεων, με το Γαλλικό Πρακτορείο να αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά τους. «Θάνατος στον δικτάτορα» φωνάζουν γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στην πόλη Αρνταμπίλ, σε ένα από τα βίντεο. Στην Αβάζ, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτοξεύουν δακρυγόνα για να διαλύσουν μια συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων που φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.